Satakunta lukuina

Erola-Jan-13

Luonto, meri, Yyteri ja ihmiset mainittiin useimmin, kun ihmisiltä kysyttiin, mikä Satakunnassa on parasta. Täällä elämä on tavallisen laadukasta. Kohtaat konstailemattoman suorapuheisia ja rehtejä ihmisiä. Siirryt hujauksessa merellisten maininkien ääreltä metsäluontoon tai harjumaisemiin. Koet kulttuuria, kuljet pellon laitaa, pyöräilet pitäjästä toiseen, retkeilet ja rentoudut. Me viihdymme täällä. Toivottavasti sinäkin.

 

Satakunnan väkiluku oli vuoden 2018 lopussa 218 624 ihmistä. Maakunnan muodostavat Rauman, Porin ja Pohjois-Satakunnan seutukunnat. Pori on Satakunnan suurin kaupunki ja samalle sen ympärille muodostuu maakunnan suurin seutukunta, jossa asukkaita oli vuoden 2018 lopussa 132 457.  Rauman kaupunki on selvästi toiseksi suurin kaupunki ja sen ympärille muodostuva seutukunta on maakunnan toiseksi suurin. Seutunnassa oli vuoden 2018 lopussa  67 373 asukasta. Pohjois satakunnan seutukunta on huomattavasti kahta edellistä seutukuntaa pienempi, siellä oli vuoden 2018 lopussa 18 794 asukasta.  Maakunta on suurelta osin arvaan asutettu. Lisää tietoa muun muassa maakunnan väestön ja talouden kehitysestä löytyy satamittari sivustolta.

Satakunnan väestön kehitys

 

Maakunnassa väestö on vähentynyt vuosina 1993-2018, 8,7%. Suhteellisesti eniten väestö väheni Pohjois-Satakunnan seutukunnassa ja vähiten Porin seutukunnassa. Merkittävä tekijä etenkin maakunnan viime vuosien väestön kehityksessä on ollut syntyvyyden pienentyminen. Väestön pienentymisen ennustetaan jatkuvan maakunnassa tulevina vuosina.

Väestön kehitys Suomessa ja Satakunnassa seutukunnittain vuosina 1993-2018.
Väestön kehitys Suomessa ja Satakunnassa seutukunnittain vuosina 1993-2018.
Satakunnan väestöennuste seutukunnittain vuosille 2019-2040.
Satakunnan väestöennuste seutukunnittain vuosille 2019-2040.

Väestörakenteen muutos Satakunnassa

 

Väestö määrän pienenemisen lisäksi Satakunnassa väestön ikärakenteessa vanhimpien ikäluokkien osuus väestöstä on kasvanut samalla kun lasten ja nuorten osuus on vähentynyt. Kehityksen ennustetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa kuten koko Suomessa. Satakunnan kuntien välillä on ikärakenteessa kuitenkin huomattavia eroja. Esimerkiksi Eurajoella yli 64-vuotiaiden osuus väestöstä on 10 prosenttiyksikköä pienempi kuin Siikaisissa.

Satakunnan väestörakenne vuosina 1993-2018.
Satakunnan väestörakenne vuosina 1993-2018.

Luonto

 

Satakunnan luonto ihastuttaa monipuolisuudellaan ja kauneudellaan. Eri puolilla maakuntaa on kolme kansallispuistoa – aavan meren ja saaristoluonnon Selkämeri, lintubongarin unelma Puurijärvi-Isosuo ja eteläisen suoluonnon helmi Kauhaneva-Pohjankangas.  Lisäksi maakunnasta löytyy Lauhavuori-Hämeenkangas geopark, joka sain vuonna 2020 Unescon global geopark tittelin. Satakunnan lävitse virtaa 121 kilometrin matkalla Kokemäenjoki – monipuolinen kalavesialue ja hyvät olosuhteet veneilyyn, lintubongaukseen ja retkeilyyn. Säkylän Pyhäjärvi on Lounais-Suomen suurin järvi. Ja on meillä vesiputouskin, nimittäin Velhonvuoren vesiputous Satakunnan Laviassa!

kuva2