Unelma tehtaita Ulvilassa

paakuva_cimcorp

Optimointi ja yksinkertaistaminen voivat olla liiketoiminnan ydintä. Kun päivittäiseen tekemiseen lisätään intohimoa, osaamista ja kykyä innovoida, seuraa kansainvälistä menestystä. Näin ainakin Ulvilassa.

Cimcorp on ulvilalainen sisälogistiikan automaatioratkaisujen uranuurtaja. Ensimmäinen versio modulaarisesta robottijärjestelmästä syntyi jo 1970–80-lukujen vaihteessa, kun silloin vielä Rosenlew Automation -nimellä toiminut yritys alkoi toimittaa materiaalinkäsittelyjärjestelmiä kuvaputkitehtaisiin.
– Ilman automaatiota tavaravirran hallinta on haasteellista. Jos siirrot tehdään käsityönä, syntyy helposti virheitä. Automaattinen käsittely nopeuttaa tavaravirtaa ja varaston- ja keräilynhallintaohjelmistoilla pysytään jatkuvasti ajan tasalla siitä, missä mitäkin tavaraa on, milloin sitä tulee lisää ja milloin sitä pitää toimittaa, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Paula Ovaskainen Cimcorp Oy:stä.

Portaaliroboteilla säästyy tilaa ja aikaa

Robotit ovat edelleen ydinkomponentteja Cimcorpin järjestelmissä. Nykyisin ne ovat vain entistä suurempikokoisia, ns. portaalirobotteja.
– Portaalirobotit säästävät tilaa. Ne pystyvät hallitsemaan isomman käsittelyalueen ja niiden alle jää tyhjää lattiatilaa, joka voidaan käyttää välivarastona tai sijoittaa sinne prosessikoneita.

Cimcorpin uusin robotti-innovaatio on Cimcorp 3D Shuttle.
– Siinä portaalirobottiin on perinteisen tarttujan lisäksi liitetty siirtovaunu, joka pystyy siirtämään yksittäisen muovilaatikon välivarastosta nopeasti kuljettimelle ja keräilyasemaan.

Unelmatehtaita maailman suurimmille

Yksi Cimcorpin merkittävimmistä asiakassegmenteistä on rengasteollisuus. Dream Factory -ratkaisua on kehitetty rengasteollisuuden materiaalinkäsittelytarpeisiin lähes 10 vuotta. Aluksi portaalirobotteja alettiin hyödyntää muutamiin renkaan valmistuksen vaiheisiin, joissa tarvittiin välivarastoa.
– Asiakkaiden pyynnöstä aloimme ottaa entistä suurempia kokonaisuuksia ratkaisun piiriin, sillä rengasteollisuudesta puuttui heidän valmistusprosessinsa materiaalinkäsittelyn hallitseva toimittaja.

Vuonna 2010 lanseerattu Dream Factory hallitsi rengastehtaan materiaalivirran kokoonpanokoneilta valmiiden renkaiden varastoon ja lähettämöön saakka.
– Helmikuussa 2016 julkistetussa laajennetussa versiossa hallitsemme myös prosessin alkupäätä: raaka-aineiden ja puolivalmisteiden käsittelyä.

Maailman neljä suurinta rengasvalmistajaa, Bridgestone, Michelin, Goodyear ja Continental ovat Cimcorpin asiakkaita ja kymmenestä suurimmastakin seitsemän luottaa Cimcorpiin.
– Kasvupotentiaalia on, sillä uusia rengastehtaita rakennetaan esim. USA:han, entisiin Itä-blokin maihin ja vähemmän kehittyneisiin maihin. Myös olemassa olevien rengastehtaiden linjoja uusitaan ja automaatiota lisätään.

Menestys = osaava ja oppiva henkilöstö

Cimcorpin pääkonttori sijaitsee Ulvilassa ja tytäryhtiö Cimcorp Automation Kanadassa. Lisäksi Atlantan lähelle USA:han avattiin sivukonttori syksyllä 2016. Myös Helsingissä, Lahdessa ja Jyväskylässä on huoltoa tarjoavat toimipisteet. Pääosa henkilöstöstä, noin 300 henkeä, työskentelee Suomessa.
– Cimcorpin ”tuotantokoneisto” on henkilöstö. Menestys syntyy henkilöstön osaamisesta. Koska henkilöstö on täällä, on yrityskin täällä. Käytämme mielellämme myös hyviä kotimaisia alihankkijoita, ja heitä löytyy kyllä Satakunnastakin.

Rajapinnat automaation ja ohjelmistopuolen välillä ovat keskeisessä roolissa, kun puhutaan alalla tarvittavasta osaamisesta. Cimcorpille on tärkeää, että työntekijät ymmärtävät sekä automaatioon liittyvää ohjelmointia että ns. ylätason ohjelmointia.
– Tämä rajapinta on puuttunut monista opinnoista, ja sitä haetaan nyt työelämäyhteistyön kautta. Asennustyömailla on erittäin tärkeää ymmärtää rajapintoja myös omien ja muiden valmistamien laitteiden välillä.

Ensisijaisesti Cimcorp palkkaa aina hyviä tyyppejä, joilla on avoin, oppiva asenne.
– Arvostamme ihmisiä, jotka osoittavat oppivansa tarvittaessa esimerkiksi uuden ohjelmointikielen, vaikka juuri se ei rekrytointivaiheessa osaamiseen sisältyisikään.

Vienti vetää ja kokonaisuudet kasvavat

Cimcorpin tuotteet ovat suuria järjestelmiä ja yrityksille isoja investointeja. Ne soveltuvat vain kaikkein suurimmille elintarvikevalmistajille ja jakelijoille sekä rengastehtaille. Viimeksi mainittuja on kotimaassa vain yksi.
– Vuositasolla Cimcorpin liiketoiminnasta noin 90 % suuntautuu vientiin. Suuria kotimaan projektejakin on, mutta ei läheskään joka vuosi.

Näyttää siltä, että tulevaisuudessa yhä isompia ja monimutkaisempia kokonaisuuksia pitää pystyä hallitsemaan automaatiolla ja ohjelmistoilla. Jakelun osalta monimutkaisuutta lisää kanavien lisääntyminen; verkkokaupan kasvu haastaa toimittamaan entistä nopeammin. Materiaalin täytyy virrata. Ja Cimcorp on valmiina.

Artikkeli on julkaistu alkuvuodesta 2016 ja sitä on päivitetty joulukuussa 2017 jutun julkaisun jälkeen tapahtuneiden muutosten osalta; henkilöstömäärä Suomessa on kasvanut 240:stä noi 300:een ja Atlantan sivukonttori on avattu.

 

Teksti Kreetta Haaslahti, Kuvat Cimcorp