Satakuntaliiton luottamushenkilöt valitaan syyskuussa
Maakuntahallitus päätti lähettää kutsut edustajainkokoukseen. Edustajainkokouksessa Satakuntaan valitaan kuntavaalien tuloksen mukainen uusi maakuntavaltuusto sekä maakuntahallitus.
Satakuntaliiton maakuntahallitus päätti lähettää jäsenkuntiin kutsun edustajainkokoukseen, joka pidetään 5.9.2025. Kuntien tulee nimetä edustajainkokoukseen edustajansa. Edustajien määrä kunnassa määräytyy asukasluvun mukaan. Kuntia pyydetään nimeämään yhteensä 52 edustajaa, joiden tulee olla kunnanvaltuuston jäseniä. Edustajainkokouksen tehtävänä on valita 52 jäseninen maakuntavaltuusto, jonka jäsenten niin ikään tulee olla kunnanvaltuuston jäseniä.
Uusi maakuntavaltuusto kokoontuu ensimmäisen kerran 3.10.2025, jossa päätetään maakuntahallituksen (13 jäsentä) sekä tarkastuslautakunnan (5 jäsentä) kokoonpanot.
Merialuesuunnittelu edistää merialueen kehitystä ja kasvua
Maakuntahallitus kuuli merialuesuunnittelun ajankohtaisen tilannekatsauksen ja päätti esittää maakuntavaltuustolle, että Satakuntaliiton maakuntavaltuusto merkitsee merialuesuunnittelun tilannekatsauksen tiedoksi.
Merialuesuunnittelun päivitystyö vuosille 2024–2027 on käynnissä, ja Satakuntaliitto on tiiviisti mukana kehittämässä ratkaisuja alueen merialueiden kestävään käyttöön. Työssä korostuvat rannikkoseudun erityistarpeet ja paikallisten toimijoiden näkemykset. Tarkasteltavia merellisiä sektoreita on 11 ja läpileikkaavia teemoja neljä: Euroopan vihreän kehityksen ohjelma, ilmastoviisas merialuesuunnittelu, merellinen monikäyttö sekä huoltovarmuus ja turvallisuus.
Vuoden 2025 aikana päivitetään merenkäytön visio yhteistyössä rannikon maakuntien kanssa.
”Satakunnassa tehdään visiotyötä aktiivisessa vuoropuhelussa sidosryhmien, asiantuntijoiden ja viranomaisten kanssa. Paikallistason osallistuminen tuo suunnitteluun konkretiaa, jota sidosryhmät toivovat erityisesti energian, meriympäristön ja kalastuksen teemoissa,” kertoo Satakunnan maakuntainsinööri Anne Nummela.
Suomen merialuesuunnitelman päivitystyön yhteydessä toteutetaan myös suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arviointi (SOVA). Prosessi alkaa kesällä 2025 ja se tehdään yhdessä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kanssa. Varsinainen vaikutusten arviointi tehdään asiantuntijoiden avulla loppuvuoden 2025 ja alkuvuoden 2026 aikana. Ympäristöselostuksen laatii konsultti, ja SOVA-kuuleminen ajoittuu vuodelle 2027.
Merialuesuunnittelussa tehdään kansainvälistä yhteistyötä useissa EU-hankkeissa. Hankkeet tukevat tiedonvaihtoa asiantuntijoiden välillä ja hyvien yhteisten käytäntöjen muodostumista. Satakuntaliitto on osallistunut useisiin hankkeisiin, kuten eMSP NBSR- ja MSP-GREEN-hankkeisiin, ja on mukana myös käynnissä olevassa Oceanids-hankkeessa. Lisäksi Satakuntaliitto on varautunut aloittamaan kaksi uutta kansainvälistä hanketta, MariPark ja SEABas.
Merialuesuunnittelun tarkoituksena on edistää merialueen eri käyttömuotojen kestävää kehitystä ja kasvua, merialueen luonnonvarojen kestävää käyttöä sekä meriympäristön hyvän tilan saavuttamista.