Satakuntalaisten yhteinen sormenjälki -taideteos luo kuntiin yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta
”Satakuntalaisten yhteinen sormenjälki” -taideteoksen julkistamistilaisuus 20.1.2025 Satakuntaliiton tiloissa klo 10.
”Satakuntalaisten yhteinen sormenjälki” -taideteoksen julkistamistilaisuus 20.1.2025 Satakuntaliiton tiloissa klo 10.
Satakuntaliitto haastoi syksyllä kaikki Satakunnan kunnat osallistumaan yhteisen taideteoksen luomiseen osana ilon ja valon Satakunta -hanketta. Teoksen kaikki 16 osaa ovat nyt ripustettu kokonaisuudeksi Satakuntaliiton toimistolle.
Satakuntaliitto toimitti jokaiselle kunnalle yhden kanvas-pohjan ja sormivärejä väreissä sininen, keltainen, valkoinen ja musta. Teoksella juhlistettiin vuoden 2024 Satakunta-päivää, jonka aiheena oli satakuntalainen kulttuuri.
Eurajoella perhepäivähoidon ja avoimen varhaiskasvatuksen lapset saivat osallistua teoksen tekemiseen Satakunta-päivänä 11.10.2024 järjestetyssä pihatapahtumassa.
”Satakunnan maakuntalippu liehui Eurajoen kunnanviraston salossa ja tunnelma oli iloinen, kun kunnanviraston kunnantorilla vietettiin Satakunta-päivän lisäksi myös perhepäivähoidon sekä avoimen varhaiskasvatuksen iloista pihatapahtumaa”, kuvailee Emma Puosi, Eurajoen kunnan kulttuuri- ja matkailutuottaja.
Puosin mukaan edes syksyisen sateinen sää ei estänyt eurajokelaisia perheitä ja perhepäivähoitajia lapsineen saapumasta viettämään mukavaa pihatapahtumaa. Tapahtumassa oli puuhapisteitä, joissa kulttuuripalvelujen pisteeltä löytyi Eurajoen kunnan teososa, johon lapset saivat maalata omanlaisensa satakuntalaisen sormenjäljen.
”Osallistuminen kulttuuriin ja taiteeseen sekä tekemiseen yhdessä muiden kanssa aikaansaa ilon, yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunteita jo ihan pienelläkin lapsella”, Puosi kertoo teososan merkityksellisyydestä.
Raumalla teososa toteutettiin osana Rauman kaupungin kulttuuripalveluiden koordinoimia senioreiden kulttuuriviikkoja. Saga Kanalinrannan kulttuurikerhon vetäjä Maija Eskon mukaan haaste sai pohtimaan kotipaikan merkitystä, satakuntalaisuutta ja omia juuria. Kotiseutua kuvattiin sanoilla tuttu ja turva sekä kerrottiin kotiseudun vetävän puoleensa, vaikka muuallakin on hyvää elämää. Kotiseudulle on aina vähän ikävä, oli kulttuurikerhossa todettu.
Eskon mukaan Saga Kanalinrannan kulttuurikerhon kaikki ryhmässä mukana olleet eivät olleet satakuntalaisia, vaikka Raumalla nykyään asuvatkin ja siksi pohdinta satakuntalaisesta luonteenlaadusta ja olemassa olemisen tavasta oli kiinnostavaa.
Keskustelussa nousi esiin ihmisten suorasukaisuus ja jähmeys, mikä oli aiheuttanut muualta tulleille ihmetystä. Kulttuurikerhossa tiedettiin myös, että on ihan eri asia olla kotoisin Raumalta kuin Eurajoen kirkolta tai Lapin Ruonalta. Satakunnan historia ja maantieteellinen sijainti ymmärrettiin kuitenkin tärkeimpinä kulttuurin ja identiteetin rakentajina.
”Työskentely sormiväreillä ja rajatulla väripaletilla; keltainen, sininen, valkoinen ja musta tehtävän annon mukaan, käynnisti prosessin, jossa sormenjäljet muuttuivat yhteiseksi paksuksi pinnaksi ja vihreän värikerroksiksi”, kuvailee Esko teososan tekoprosessia.
Ilon ja valon Satakunta –hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kuntien kulttuuritoiminnan alueellinen kehittämishanke, jonka tavoitteena on edistää Satakunnassa kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta ja toimintaedellytyksiä, kehittää kuntien kulttuuripalvelujen järjestämiseen liittyviä toimintamalleja sekä vahvistaa alueen toimijoiden yhteistyötä.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen tilaisuuteen 16.1. mennessä.
Katja Ylinen, puh. 050 470 0838, katja.ylinen@satakunta.fi
Krista Tupala, puh. 044 711 4387, krista.tupala@satakunta.fi
Lisätietoa Ilon ja valon Satakunta -hankkeesta:
Ilon ja valon Satakunta – kuntien kulttuuritoiminnan alueellinen kehittämishanke 2023-2024 | Satakunta.fi