Satakunnassa terävöitetään maakunnan edunvalvontaa

Maakuntahallitus merkitsi tiedoksi Satakuntaliiton edunajamissuunnitelman vuodelle 2025, mikä luotiin terävöittämään maakunnan edunvalvontaa. Maakunnan edunvalvonta ja vaikuttamistyö tarkoittavat toimia, joilla pyritään edistämään maakunnan etuja paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Vuoden 2025 ajankohtaiset edunvalvottavat asiat on koottu edunajamissuunnitelmaan, joka toimii vuosittain päivittyvänä työkaluna edunvalvonnassa. Siihen on pyritty nostamaan maakunnan näkökulmasta kansallisella tasolla vuoden aikana päätettäviä asioita. Edunajamissuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi maakuntaliitto toimii laajassa yhteistyössä mm. alueen kansanedustajien, kaupunkien ja kuntien johdon, alueen koulutussektorin, valtionhallinnon, työmarkkina- ja elinkeinoelämän järjestöjen ja yrittäjäjärjestön, yritysten, kolmannen sektorin toimijoiden sekä muiden aluekehittämiseen osallistuvien yhteistyötahojen kanssa.

Suunnitelma käsitellään jatkossa vuosittain maakuntahallituksessa. Tavoitteiden toteutumisesta kootaan vuoden lopussa yhteenveto, joka tuodaan maakuntahallitukselle tiedoksi.

Satakuntaliitto toimii Satakunnan maakunnan, sen kuntien ja asukkaiden eduksi kehittämis-, edunvalvonta-, tutkimus- ja suunnitteluorganisaationa. Edunvalvontatyön perusteet pohjautuvat maakuntastrategiaan ja hallitusohjelmatavoitteisiin, valtion talousarvioprosessiin ja lainsäädäntöhankkeisiin sekä maakuntavaltuuston ja maakuntahallituksen hyväksymiin strategioihin, mutta niitä päivitetään vastaamaan toimintaympäristön muutoksiin tai uusiin, reagointia vaativiin edunvalvontatarpeisiin.

Satakuntaliitossa luotiin kehitysaskeleita vuonna 2024

Maakuntahallitus hyväksyi Satakuntaliiton vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen. Toimintakertomuksessa käydään läpi Satakuntaliitolle vuodelle 2024 asetettuja tavoitteita ja niiden toteutumista sekä Satakunnan kehittymistä.  Vuoden 2024 aikana maakunnan liitossa tehtiin ensimmäinen liiton toimintaa ohjaava strategia, edistettiin maakuntakaavan valmisteluaineistoa ja aloitettiin maakuntaohjelmatyötä.

Alueiden käytön toimialalla vuonna 2024 keskeisenä toimenpiteenä on ollut Satakunnan maakuntakaavan 2050 valmisteluvaiheen aineiston laadinta. Valmisteluvaiheen aineisto on laadittu vuorovaikutuksessa kuntien, viranomaisten, sidosryhmien ja toimijoiden kanssa. Vuoden loppupuoliskolla on järjestetty valmisteluvaiheen aineiston kuulemismenettelyt. Viimeisimpänä kaikista maakuntakaavaan liittyvistä selvityksistä käynnistettiin Satakunnan elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä koskevan selvityksen laatiminen. Vuoden aikana edistettiin maakuntakaavan ja merialuesuunnittelun prosesseja alueellisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä.

Aluekehityksen toimialalla aloitettiin uuden maakuntaohjelman laatiminen. Ohjelmatyö jatkuu vuonna 2025.

Vuoden 2024 aikana Satakuntaliitossa edistettiin maakunnan kehittymistä mm. hanketoimien rahoittajana. Hankkeita oli yhteensä 86 kpl, joista EAKR –hankkeita 36 (Innokaupungit EAKR-hankkeita 9kpl ja JTF-hankkeita 41 kpl). Käytetty (sidottu ja varattu EU ja valtio) rahoitus on yhteensä 19,1 miljoonaa euroa, josta EAKR 7,4 miljoonaa, Innokaupungit EAKR 1,3 miljoonaa ja JTF 10,4 miljoonaa euroa.

Isona asiana vuonna 2024 näyttäytyi Satakuntaliiton organisaation uusi strategia. Maakuntavaltuusto hyväksyi toukokuussa 2024 Satakuntaliiton organisaation ensimmäisen toimintaa ohjaavan strategian. Strategiatyön aikana organisaatiossa käytiin keskustelua oman toiminnan pitkän aikavälin tavoitteista ja asetettiin toiminnan painopisteitä vuodelle 2025.

Maakunnan negatiivinen väestökehitys on jo pitkään heikentänyt Satakunnan tulevaisuusnäkymiä. Vuoden 2024 keväällä maakuntaan saatiin Satakunnan kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strateginen ohjelma. Sen tavoitteena on, että Satakunnan nettomaahanmuuton taso kolminkertaistuu vuoteen 2040 mennessä 640 henkilöstä 1920 henkilöön vuodessa. Vuoden 2024 aikana Satakunnan väestökehitys saavutti merkittävän virstanpylvään. Ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen alueen väestövähenemä on jäänyt alle 500 henkilön. Satakuntalaisia oli vuoden 2024 lopussa 211 296 henkilöä. Satakunnan väkiluku väheni vuoden aikana 444 henkilöllä.

Monipuolistuva ja vahvistuva elinkeinoelämä sekä maakunnan merkitys kokonaisturvallisuudelle luovat positiivisen tulevaisuusnäkymän Satakuntaan. Puhtaan siirtymän investointipotentiaali on erityinen mahdollisuus Satakunnalle. Satakunta houkuttelee tuotantoa mm. hyvillä siirtoyhteyksillä ja vihreään tuotantoon soveltuvilla alueilla. Lisäksi Satakunnalla on merkittävä rooli Suomen turvallisuusrannikkona logistisen sijaintinsa, teollisuutensa, vientisatamiensa ja kahden varuskuntansa vuoksi.

Talouden osalta vuosi 2024 toteutui pääosin suunnitellusti. Henkilöstömenot sekä palvelujen ostot toteutuivat suunniteltua pienempinä. Tilikauden tulos oli 38 942 euroa ylijäämäinen.

Maakuntavaltuusto käsittelee vuoden 2024 tilinpäätöstä ja toimintakertomusta 6.6.2025 pidettävässä kokouksessa.