Robotiikka rannikko

paakuva_robottien_rannikko

Mikä yhdistää maailman johtavaa portaalirobottien valmistajaa, taloushallinnon ja liiketoimintaprosessien automatisointiin keskittyvää yritystä ja puun taimien istutuslaitetuottajaa, joka huokuu kovaa kansainvälistä kasvupotentiaalia? Kaikkien toiminnan ytimessä on robotiikan ja automaation hyödyntäminen. Ja kaikkien kotipesä sijaitsee Satakunnassa.

Ruotsalaisilla on Robotdalen, tanskalaisilla RoboCluster ja meillä suomalaisilla Satakunnan Robocoast. Robottirannikko on vähintäänkin osuva nimitys, sillä Satakunnassa toimii jopa 100 automaatio- ja robottialan yritystä.
– Pelkästään Ulvilassa on useamman kymmenen alan huippuyrityksen keskittymä, kertoo Robocoast-verkoston koordinaattori, vanhempi asiantuntija Mikko Puputti elinkeinoyhtiö Prizztech Oy:stä.

Yhteinen brändi yritysten tukena

Robocoast-verkosto on luotu kehittämään Satakunnan automaatioalan toimijoille yhteinen brändi ja markkinoimaan yksittäisten verkoston yritysten osaamista ja tuotteita. Verkostoa koordinoi ja kutsuu koolle Prizztech Oy yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa.
– Ensimmäisessä vaiheessa on koottu automaatioalan yrityskatalogi, jossa on mukana jo yli 30 alueen yritystä. 

Alueen koulutus- ja tutkimusorganisaatiot panostavat automaatioalan tutkimukseen ja osaamiseen. Verkoston tavoitteena on edistää alan yritysten ja korkeakoulujen välistä yhteistyötä.
– SAMK:n tutkimustoiminnassa automaatio ja robotiikka muodostavat yhden strategisista painopistealueista ja keskustelu robotiikan sivuaineen perustamisesta on avattu TTY:n Porin laitoksella, paljastaa Puputti.

Automaatioalan osaamisella on suuri vaikutus myös muiden toimialojen yritysten menestykseen ja kilpailukyvyn kehittymiseen. Robotti toimii yhtä tehokkaasti Suomessa kuin Kiinassa., joten hyvin automatisoitua tuotantoa ei logistiikkakustannusten takia kannata enää viedä kauas.
– Sinituote on tästä hyvä esimerkki. He valmistavat äärimmäisen hyviä muovituotteita pitkälle automatisoidussa tuotantolaitoksessaan Kokemäellä.

Uusia haastajia ja investointitarvetta

Isoja, perinteikkäitä automaatioalan yrityksiä on Satakunnassa useita. Niiden rinnalla kasvaa uusien haastajien ketterä ja kasvumahdollisuuksiltaan vähintäänkin kiinnostava rintama. Osaaminen ja kyvykkyys hyödyntää automaatiota ja robotiikkaa on Suomessa valtakunnallisestikin korkealla tasolla, mutta investoinnit laahaavat. Puputin näkemyksen mukaan vaihtoehtoja on kaksi.
– Voimme päättää, että panostamme tuotannon kehittämiseen kotimaassa ja investoimme automatisointiin ja robotiikkaan. Muussa tapauksessa edessä on todennäköisesti tuotannollisen toiminnan entistä jyrkempi supistuminen.

Työn hän ei näe robotiikan myötä loppuvan, mutta työpaikat muuttuvat.
– Esimerkiksi hoitoalalla robotit voisivat tulla avuksi ja tehdä hoitajien työstä miellyttävämpää. Jos robotti avustaisi esimerkiksi fyysisesti kuormittavissa askareissa, kuten nostoapuna, voisivat hoitajat keskittää energiansa niihin tehtäviin, joihin he ovat saaneet koulutuksen.

 

Teksti Kreetta Haaslahti, kuvat Cimcorp ja Julia Hannula