Teksti: Timo Riihentupa Kuvat: Tomi Glad
Makumatkailijan unelmamaakunta
Satakunnassa on lukemattomia kohteita, joissa herkuttelu ja elämykset yhdistyvät.
Aitoa italialaista pizzaa, meheviä pihvejä, laadukkaita hampurilaisia, herkullisia leivonnaisia ja maukkaita kalaruokia.
Makunystyröiden hemmottelua maatiloilla, vanhoissa teollisuushalleissa, rantakallioilla, tyylikkäissä ravintoloissa, taiteen keskellä ja monissa muissa tunnelmallisissa miljöissä.
Satakunta on täynnä toinen toistaan kiehtovampia kohteita, jotka tarjoavat vierailijoille ainutlaatuisia elämyksiä.
Se tiedetään myös muualla Suomessa.
Useisiin kohteeseen saavutaan Satakunnan ulkopuoleltakin. Siitä esimerkkeinä ovat Trattoria la mia bella, Verstas Moottorikahvila ja Annen taidekahvila.
Trattoria la mia bella
Heti sisään astuessa nenään kantautuu tuoksu, joka tuo veden kielelle.
Samanlainen tuoksu ei leijaile ilmassa missään muualla Suomessa.
Eurassa sijaitseva Trattoria la mia bella on autenttinen italialainen ravintola.
– Meillä on Satakunnan ainoa puulämmitteinen romanopizzauuni. Taikinamme on puolestaan sellainen, ettei koko Suomesta löydy samanlaista, sanoo ravintoloitsija Mohammed Zangana.
– Ruokamme on täten erilaista, samaa ei saa muualta, hän vakuuttaa.
Zangana on kotoisin Irakista, mutta päätyi elämässään myöhemmin Italiaan ja Riminin kaupunkiin. Siellä hän työskenteli 40 vuotta pizzoja pyörittäneen kokin alaisuudessa. Hänelle Zangana oli luvannut, ettei unohtaisi koskaan italialaisen keittiön oppeja.
Noin kymmenen vuotta myöhemmin Zangana on Suomessa ja Eurassa, mutta ei ole unohtanut lupaustaan.
Trattoria la mia bellassa saa herkutella aidolla italialaisella ruoalla. Pizzojen lisäksi tarjolla on muun muassa kala- ja liharuokia.
– Luotamme korkealaatuisiin raaka-aineisiin ja teemme kaiken itse. Esimerkiksi jäätelö, tuorepastat ja pizzapohjat ovat itsetehtyjä, Zangana sanoo.
Vaikka tarjolla on paljon erilaisia italialaisia herkkuja, niin parhaiten euralaisravintola tunnetaan pizzoistaan.
Ne paistuvat puulämmitteisessä uunissa, mikä on yksi maukkaan maun salaisuuksista.
Toinen syy on laadukkaissa raaka-aineissa: pizzat eivät ui halvimmissa mahdollisissa juustoissa tai kinkuissa, vaan raaka-aineissa satsataan laatuun ja tuoreuteen.
Kolmas syy on pizzapohja.
– Käytämme pohjassa suomalaisia ja italialaisia jauhoja, eikä siihen tule lisäaineita. Se on iso ero muihin verrattuna. Valmistamme taikinaa myös eri tekniikalla, hän paljastaa.
Trattoria la mia bella on toiminut Eurassa noin 3,5 vuoden ajan. Vastaanotto on ollut hyvä: asiakkaita on riittänyt ja hiljalleen sana on kiirinyt yhä laajemmalle.
– Meillä on joka viikko asiakkaita Satakunnan ulkopuoleltakin. Helsingistä, Tampereelta, Turusta tai Jyväskylästä, Zangana luettelee.
Lue lisää Trattoria la mia bellasta ja sen aukioloajoista: https://www.trattorialamiabella.fi/
Verstas Moottorikahvila
Nakkilan Hormiston kylän Pyssykankaalla kohoaa komea punatiilinen teollisuusrakennus.
Jykevä ja historiaa henkivä rakennus valmistui 1950-luvulla silloisen sahan korjaamoksi, höyläämöksi ja puusepänverstaaksi.
Vuonna 2017 rakennuksessa alkoi kuitenkin uusi elämä, kun Harri Höglundista tuli tiilijärkäleen uusi omistaja.
Sen jälkeen vanhaa sahahöyläämöä on kehitetty uuteen kuosiin.
Nykyisin Verstas-nimeä kantava rakennus on monipuolinen juhla- ja tapahtumatila, joka tarjoaa vierailijoille myös kahvila- ja ravintolapalveluita.
Vuonna 2019 avatusta Verstas Moottorikahvilasta on ehtinyt muodostua monelle jo kantapaikka.
– Korona-aikana ihmiset ovat huomanneet, että elämyksiä on lähelläkin. Aina ei tarvitse lähteä kauas. Kesäisin liikutaan enemmän ja meillä on paljon extempore-kävijöitä. Pääosa on kuitenkin ottanut Verstaan osaksi cruising-reittiä tai lomareissua. Ihmiset käyvät ulkona ja kaipaavat uniikkeja, erilaisia paikkoja, sanoo Höglund.
Uniikki kuvaakin Verstaan tiloja paremmin kuin hyvin.
Vanhan sahalaitoksen puitteet ja henki näkyvät yhä. Tilaa on saneerattu historiaa kunnioittaen.
– Olemme halunneet luoda paikan, jonne voi tulla viihtymään, tapaamaan ystäviä ja kokemaan moottoreiden huumaa. Tavoitteenamme on ylittää asiakkaan odotukset ja se näkyy etenkin taiteessa, vanhoissa esineissä, erilaisissa yksityiskohdissa ja ratkaisuissa. Vanha, tiilinen teollisuusrakennus on tunnelmallinen ja on elämys ruokailla täällä.
Höglund kertoo arvostavansa itsekin asiakkaana sitä, kun hänelle pyritään tarjoamaan hieman tavallista enemmän – oli kyse sitten ruoasta tai miljööstä.
– Kyse voi olla ihan pienistä asioista. Sitä, että annoksessa on jokin makea twist.
Höglundin mielestä Satakunta on täynnä lukuisia mielenkiintoisia kohteita, joissa makunystyröitä voi hemmotella tunnelmallisessa ympäristössä.
– Kaupungeissa tarjontaa on enemmän, mutta sitten on myös paljon mielenkiintoisia kohteita maakunnassa, joissa taatusti yllättyy. On tärkeä uskaltautua koettamaan uusia paikkoja.
Lue lisää Moottorikahvila Verstaasta: https://www.verstasmoottorikahvila.fi/
Annen taidekahvila
Suihkulähde pulputtaa iloisesti pihalla.
Mihin katseensa kääntääkin, näkee persoonallisia ja monimuotoisia rakennuksia. Kun astelee rakennuksiin sisällä, yllättyy jälleen: Anne Mattilan laatimat maalaukset ja mietelauseet koristavat miltei jokaista seinää. Yhteensä näytillä on noin sata Mattilan öljyvärimaalausta.
Karvialla sijaitseva Annen taidekahvila on kuin satumaailma, jossa on omanlaisensa tunnelma.
Mattila itse ponnahti julkisuuteen laulajana ja hänestä tuli yksi iskelmätaivaan kirkkaimmista tähdistä. Tätä nykyä hänet tunnetaan myös kuvataiteilijana ja kahvilayrittäjänä.
Annen taidekahvilaan saavutaan vierailulle kaikkialta Suomesta.
– Kivasti käy väkeä. Koronavuonna kävijöitä on ollut noin 40 000–50 000, kertoo Anne Mattila.
Mattila ei usko, että Annen taidekahvilan suosiolle olisi yksittäistä syytä.
– Taide, taidepolku ja koko alueen miljöö ovat ehkä suurimpia syitä, miksi ihmiset tulevat vierailulle parikin kertaa vuodessa. Äitini, joka vetää kahvilaa, on kuitenkin myös hyvä leipomaan: Vitriinissä on aina tarjolla monenmoisia herkkuja. Varsinkin munkit ovat olleet kovin kehuttuja ja erityisesti niiden koko on yllättänyt monet, Mattila naurahtaa.
– Sanoisin, että kyse on kokonaisuudesta, elämyksestä. Tänne tullaan juomaan kahvit ja syömään leivonnaiset, mutta samalla voidaan katsella taidetta.
Annen taidekahvila on Mattilalle itselleen myös elämänmittainen projekti, ehkä jopa jatkumo hänen mielenmaisemalleen.
Vierailijoille se tarkoittaa sitä, että Annen taidekahvila elää vuodesta toiseen.
– Valmis tämä ei ole koskaan. Koko ajan kehitän ja suunnittelen uutta, nytkin on mielessä jo 2–3 isompaa juttua kesälle 2022. Kehitys jatkuu niin kauan kuin minussa henki pihisee, Mattila naurahtaa.
Lue lisää Annen taidekahvilasta, sen aukioloajoista, tapahtumista ja muusta: https://www.annemattila.fi/annen-taidekahvila/