Teksti: Timo Riihentupa Kuvat: Tomi Glad

Maastopyöräilijän unelmamaakunta

Maastopyöräily on kaikille sopiva oivallinen kuntoilu- ja liikuntalaji, joka vie lähelle luontoa. Satakunnassa lajin harrastamiselle on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet.

Maastopyöräily Hiittenharju
Porilainen Jari Wiksten maastopyöräilemässä Harjavallan Hiittenharjulla. Kuva: Tomi Glad / Glad Media Oy

Metsä tuoksuu raikkaalta ja hiljaisuuden rikkoo vain lintujen laulu. Samaan aikaan ajatus on tiiviisti seuraavan juuren ylityksessä tai kiven väistämisessä.

Reitti kiemurtelee syvällä metsän siimeksessä – kaukana kaupunkien hälinästä ja ruuhkasta.

Sitä on maastopyöräily.

– Maastopyöräilyssä yhdistyy hyvin monta eri asiaa: Vapaus ja riippumattomuus mennä mihin haluaa. Luonnon maisemat, äänet, tuoksut ja maaston tarjoamat haasteet, kertoo Porin Ladun maastopyöräilyryhmän vetäjä Jari Wiksten.

Wiksten on itse harrastanut lajia jo 25 vuotta – eikä loppua ole näkyvissä.

– Teen työkseni kirjanpitohommia, ja toisinaan päivät voivat olla hyvinkin hektisiä. Mutta kun hyppää pyörän selkään, niin työasiat unohtuvat hyvin nopeasti. Maastopyöräily on tehokas tapa irtaantua arjen rutiineista.

Maastopyöräily Hiittenharju

Jari Wiksten on harrastanut maastopyöräilyä jo 25 vuotta.

Maastopyöräily sopii jokaiselle

Kivet, kura ja kävyt lentävät, kun maastopyöräilijät polkevat kovaa vauhtia kapeilla ja jopa jyrkillä metsäteillä.

Mielikuva maastopyöräilystä voi tarkoittaa monelle extremeurheilua, joka soveltuu vain hurjapäille.

– Maastopyöräily voi toki olla vauhdikasta menoa kallioisilla jyrkänteillä, mutta samaan aikaan maastopyöräily voi olla myös rento tapa liikkua ja retkeillä tasaisemmassa maastossa. Maastopyöräilyyn on suhteellisen helppo päästä sisään, mutta laji tarjoaa haastetta myös kokeneimmille ajajille, Wiksten kertoo.

Hiittenharjun mäet

Hiittenharjun mäet laittavat maitohapot jylläämään.

Porin Ladun maastopyöräilyryhmää vetävä Wiksten sanoo, että ikähaitari yhdistyksen järjestämillä viikkolenkeillä on 15–75 vuoden välissä.

– Maastopyöräily voi olla myös koko perheen harrastus, hän muistuttaa.

Miten maastopyöräilyn sitten voi aloittaa?

Yhä useampi on viime aikoina miettinyt tuota kysymystä, sillä lajin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Wikstenin mukaan korona on tuonut maastopyöräilyyn vielä uuden harrastajapiikin, minkä lisäksi sähköpyörät ovat edelleen madaltaneet kynnystä lajin aloittamiselle.

Maastopyöräily Hiittenharju

Hiittenharjun mäet tarjoavat haasteita kokeneemmallekin kuskille.

Wiksten sanoo, että ensikosketuksen saamiseksi ei tarvita kuin tavallinen polkupyörä ja kypärä.

 – Tavallisella pyörälläkin voi lähteä alkuun kokeilemaan ja saamaan vähän tuntumaa lajiin jollain helpolla ulkoilureitillä. Satakunnassa esimerkiksi Yyteri tarjoaa tähän hyvät mahdollisuudet, sillä alueella on tasaisia ja helppoja neulaspolkuja, joita pitkin voi kulkea tavallisellakin pyörällä.

Miellyttävämmäksi laji muuttuu kuitenkin oikeanlaisilla varusteilla, mikä tarkoittaa maastopyörän hankintaa. Wiksten kannustaa koeajamaan eri pyörätyyppejä ennen ostopäätöstä, sillä pyörätyyppejä on nykyisin valtava valikoima.

Maastopyöräily Hiittenharju

Helppoja neulaspolkuja voi ajaa tavallisellakin pyörällä.

Maastopyörän hankinnan jälkeen esimerkiksi omaan lähimaastoon voi lähteä ominkin päin. Erilaisia maastopyöräreittejä löytyy eri verkkosivuilta lukemattomia määriä alueittain, esimerkiksi Jälki– tai Trailmap-palvelusta.

Toinen vaihtoehto on tutustua lajiin paremmin esimerkiksi Suomen Ladun järjestämillä yhteislenkeillä ja lajikursseilla, joilla voi oppia paremmin ajotekniikkaa kuten valmiusasentoa, katseen kohdistamista sekä pyörän hallintaa.

Maastopyöräily Hiittenharju

Matkassa kannattaa mukana olla kartta tai hyvä karttasovellus.

Kun perusteet ovat hallussa, niin Satakunnan luontokin avautuu aivan uudenlaisella tavalla.

Raumalla Lapin tuntua, Porissa Yyterin kauneutta ja Pohjois-Satakunnassa harjumaastoja

Satakunta on maastopyöräilijän näkövinkkelistä erinomainen maakunta, sillä maasto tarjoaa Wikstenin mukaan yllättävänkin paljon monipuolisuutta.

Maastopyöräily Yyteri

Triathlonia harrastava Elle Porri oli lähtenyt Yyteriin Fatbikeajelulle.

– Yyteri on Porin seudun helmi, minkä hiekkapohjaisessa maastossa on paljon polkuja. Porin seudulla maasto on muuten tasaista, polut juurakkoisia sekä kivikkoisia ja täten teknisesti aika haastavia. Harjavallan ja Ulvilan suunnasta löytyy puolestaan enemmän korkeuseroja ja hienoja neulaspolkuja. Pohjois-Satakunnassa, Jämin ja Kankaanpään seudulla on puolestaan harjumaastoja.

– Rauman seudulla on valtavasti kallioalueita, joissa kasvaa matalana pysyviä mäntyjä. Maisemat ovat satakuntalaisittain eksoottisia. Välillä tulee Lapin maisemat mieleen.

Maastopyöräily Rauma

Rauman Lähdepellon urheilukeskuksen maastosta löytyy upeita avokallio kohteita maastopyöräilyyn.

Komeita maisema ja luonnonrauhaa löytää kuitenkin ympäri Satakuntaa.

Luontoympäristössä pyöräileminen on jokamiehenoikeus – lähtökohtaisesti saat siis pyöräillä siellä, missä saa kävelläkin, eikä siihen tarvita maanomistajan lupaa. 

Kaupunkialueeltakin pääsee luonnonhelmaan pyörällä hyvin nopeasti, mikä on yksi maastopyöräilyn hienouksista.

– Juosten tai kävellen lenkkeillessä usein kiertää pääosin samaa reittejä. Pyöräillen pääsee pidemmälle ja täten näkee ja kokeekin enemmän. Uteliaisuutta se vain vaatii, että lähtee seuraamaan jotain polkua ihan vain lähimetsässä. Aika usein se palkitaan, kun päätyy johonkin aivan uuteen ja hienoon paikkaan luonnon keskellä.

Satakunnan maastopyöräilykohteita

Yyteri

Yyterin hiekkapohjaiset polut sopivat aloittelijoille, ja osa poluista on mahdollista kiertää tavallisellakin pyörällä. Yyterissä kulkee noin yhdeksän kilometrin pituinen merkitty maastopyörälenkki. Liikkeelle voi lähteä esimerkiksi Huikeen seikkailupuistosta, josta voi myös vuokrata halutessaan fatbiken. Porin metsässä kulkee myös merkitty maastopyöräreitti. 

Maastopyöräilyä Yyterin hiekkarannalla.

Harjavallan Hiittenharju

Hiitteenharju tarjoaa korkeuseroja ja helppokulkuisia neulaspolkuja. Kangasmetsien polut soveltuvat myös aloittelijoille. Hiittenharjulta löytyy myös haastavat, Litorinanmeren kivikkoiset rantavallit. 

Merkitty reitti kulkee Kokemäen Pitkäjärvelle saakka. Startata voi laskettelukeskuksesta.

Maastopyöräily Hiittenharju

Rauman seutu

Tunnetaan kallioalueistaan, jotka tarjoavat maastopyöräilijöille teknistä haastetta. Kalliopintaa riittää kilometritolkulla. Liikkeelle voi lähteä vaikkapa Lähdepellon urheilukeskukselta. 

Maastopyöräilyä Raumalla Lähdepellon urheilukeskuksen maastossa.

Pohjois-Satakunta

Esimerkiksi Jämin ja Kankaanpään harjumaastot tarjoavat paljon monipuolisia reittejä, joista löytyy sopiva matka jokaiselle polkijalle. Maastosta löytyy niin upottavia hiekkateitä kuin helppoja neulaspolkujakin. Lauhanvuoren kansallispuistossa ja sitä ympäröivillä alueilla on runsaasti helppokulkuisia kangasmaastoja, joiden pikkutiet ja polut sopivat etenkin maastopyörällä liikkumiseen.

Lempääläinen Jussi Saarela oli lähtenyt päiväreissulle Jämille pyöräilemään Fatbikelle

Mitä mukaan maastopyörälenkille?

Kännykkä ja 112-sovellus, kypärä, kartta tai karttasovellus, mielellään käsineet ja ajolasit (silmä- tai aurinkolasit) suojaamaan oksilta, ensiapuvarusteet, pumppu, sisärengas ja pieni monitoimityökalu, juomapullo ja evästä pidemmille lenkeille.

Maastopyöräilijän etiketti

  • Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Otamme huomioon muut kulkijat.
  • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Pysymme olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Vältämme lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.
  • Noudatamme alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
  • Toimimme huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.
  • Nautimme luonnosta ja jokamiehenoikeuksista muistaen myös vastuumme.

Luontoon.fi / Maastopyöräily