Welcome to Satakunta

7_vaihto-opiskelu

TEKSTI JA KUVA ESSI KESKITALO

 

He saapuvat aina lukukauden alussa. Yllättäen saatat kuulla lähikaupassasi sanan englantia. Näet jonkun ottavan innoissaan kuvia jääpuikoista ja irvistävän maistaessaan salmiakkia. Vaihto-oppilaat ovat tulleet jälleen Satakuntaan.

 

Kielitaito paranee ja ystäväpiiri laajenee

Satakunnan ammattikorkeakoulussa opiskelevalle Johanna Mäkelälle tämä on tuttu näky. Hän on toiminut kansainvälisenä tutorina ja on useasti todistanut kuinka vaihto-oppilaat hullaantuvat ensilumesta ja toistavat ylpeinä suomenkielisiä sanoja.

Kansainväliset tutorit huolehtivat Suomeen saapuvista vaihto-oppilaista. He varmistavat, että asunnosta löytyy ensimmäisenä päivänä vessapaperia ja opastavat miten vihannekset punnitaan ruokakaupassa. Lisäksi tutorit järjestävät usein oppilailleen erilaisia aktiviteettejä tutustumispäivistä illanistujaisiin. Satakuntaan nuoria muuttaa lähinnä Euroopan maista, sekä Koreasta, Venäjältä ja jopa Nepalista asti.

Tutorina toimimisen myötä kielitaito paranee ja kaveripiiri laajenee Suomen ulkopuolelle.
– Tutoroinnin parhaita puolia on, että pääsee näkemään kotikuntansa ulkopuolisen silmin, Johanna toteaa.
Eri kulttuureista tulee osa arkea. Yhtenä päivänä saatat syödä korealaista jälkiruokaa ja toisena kannustaa Porin Ässiä hollantilaisten seurassa. Kansainvälistyminen omassa kotikunnassa helpottuu.

Luomassa unohtumattomia kokemuksia

Vaihto-oppilaat viipyvät Suomessa yleensä yhden lukukauden tai kokonaisen vuoden. Kun lähdön aika koittaa, on tunnelma usein haikea.
– Vaikka maailmasta onkin tullut pienempi ja matkustaminen on helpompaa, on vaihto-oppilaiden poislähtö silti aina erään aikakauden loppu.

Onneksi yhteydenpito vanhoihin oppilaisiin on kuitenkin helppoa. Facebookissa lähetellään kuulumisia sekä vierailukutsuja, ja muutamat ovat käyneet Porissa uudelleen vaihtonsa jälkeen.

Kysyttäessä tutorajan parhaista kokemuksista Johanna huokaisee ja valittaa valinnanvaikeudesta.
– Kun vaihto-oppilaat saapuvat Suomeen, kaikkia jännittää, mutta vaihtoajan loputtua on ehditty saamaan tuhansia muistoja ja elinikäisiä ystäviä. Palkitsevinta on nähdä, että vaihto on ollut unohtumaton kokemus ja tietää, että olen ollut osana sitä luomassa!