Uutta pelottomasti kokeileva Vuorenmaa on Satakunnan Vuoden kylä 2021

Vuoden 2021 satakuntalaiseksi kyläksi on valittu Vuorenmaa Säkylästä. Tuomaristo arvosti erityisesti kylän reagointia vaikeaan korona-aikaan: toimintaa on jatkettu tilanteeseen mukautuen ja tapahtumia on järjestetty uudella, innovatiivisella tavalla. Kylällä on myös muun muassa tarjottu kauppa-apua ikäihmisille sekä organisoitu oivaltava karanteerikirjasto.

Kuva voittajakylästä.

Vuorenmaan toiminta on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista. Samalla kun kylällä on paljon perinteistä toimintaa, keksitään uudenlaisia toimintoja koko ajan. Toiminnassa on ihailtavasti otettu huomioon kaiken ikäiset kyläläiset. Vuorenmaalla toimii kyläyhdistyksen lisäksi lukuisia muitakin yhdistyksiä, jotka kaikki puhaltavat yhteen hiileen, saumattomalla yhteistyöllä. Kylällä on vuosien mittaan hyödynnetty kattavasti hankerahoitusta ja erityisyytenä mainittakoon kylän erilaiset hyväntekeväisyystempaukset.

”Olemme Vuorenmaan kyläyhdistyksessä äärimmäisen onnellisia ja innoissamme saamastamme tunnustuksesta! Koemme, että yhdessä kaikkien kylän toimijoiden kanssa olemme tällä tavoin saaneet näkyväksi kylän hyväksi tehtyä pitkäjänteistä työtä. Vuorenmaalla on hyvä, ennakkoluuloton henki, minkä johdosta uusia ideoita kokeillaan ja toteutetaan pelottomasti. Tämän ytimessä on kylän väki, joka kokemuksesta tietää yhteistyön merkityksen ja mahdollisuudet”, kommentoi Vuorenmaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Liisa Yski voittoa.

Vuorenmaa on Satakunnan 27. Vuoden kylä. Vuoden kylän valinnalla on haluttu nostaa esiin kylien monipuolista asukastoimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on myös kannustaa kyliä jatkamaan arvokasta omaehtoista kehittämistyötä.

Vuoden 2021 kilpailussa oli mukana seitsemän kylää: Hormisto-Pyssykangas-Matomäki Nakkilasta, Kankaanpää Säkylästä, Kellahti Porista, Korkeakoski Huittisista, Riuttala-Mustajoki Porista, Vasarainen Raumalta sekä Vuorenmaa Säkylästä. Kilpailu oli avoin kaikille Satakunnan kylille. Maakunnallisen kilpailun voittaja osallistuu myös Suomen Kylät ry:n järjestämään valtakunnalliseen Vuoden kylä -kilpailuun keväällä 2022.

Vuoden kylä -kilpailu huipentuu maakunnallisilla kyläpäivillä Kankaanpään Veneskoskella, jossa uusi Vuoden kylä perinteen mukaan palkitaan. Satakunnan Vuoden kylää oli valitsemassa Satakuntaliiton ja SataKylien sekä viime vuoden voittajakylän Veneskosken edustajista koottu tuomaristo. Tämän vuoden poikkeusolojen vuoksi tuomaristo ei pystynyt vierailemaan ehdokaskylissä, vaan jokaista kylää haastateltiin etänä. Satakuntaliitto palkitsee Vuoden kylän 3 400 euron määrärahalla. Kilpailun käytännön järjestelyistä vastasi SataKylät ry.

Hormisto-Pyssykangas-Matomäki on yleisön suosikki

Jokaisesta ehdokaskylästä tehtiin SataKylien toimesta lyhyt esittelyvideo. Videot koottiin kylien lähettämistä kuvista sekä lyhyestä esittelytekstistä. Esittelyvideot olivat nähtävillä Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa ja SataKylien nettisivuilla.

Yleisöäänestys järjestettiin SataKylien Facebookin ja kotisivujen avulla ja siihen saatiin kaiken kaikkiaan mahtavat 1521 ääntä. Hormisto-Pyssykangas-Matomäki sai näistä 370. Yleisön suosikki Hormisto-Pyssykangas-Matomäki huomioidaan Vuoden kylä -kilpailussa erikoismaininnalla.