Oras: vedenläytön virtuoosi

paakuva_Optima_bathroom_kids_1714F_oras23067

Eurooppalaisen hana- ja suihkuvalmistuksen edelläkävijän juuret ovat tukevasti Satakunnassa. Kosketusvapaiden ja älykkäiden hanojen markkinajohtajan tuotteissa yhdistyvät käyttäjäystävällisyys ja ekologisuus – designia unohtamatta. Lukuisia hanainnovaatioita on syntynyt yhteistyössä italialaisen designhuippu Alessin kanssa.

Oras Group on Pohjoismaiden johtava talotekniikan vesikalustetoimittaja, jonka pääkonttori sijaitsee Raumalla. Yli 70 toimintavuotensa aikana yritys on kehittänyt innovatiivisia hanaratkaisuja kotien ja julkisten tilojen vaihteleviin tarpeisiin.
– Tärkeimmät keihäänkärkemme ovat elektroniikkaa sisältävät vesikalusteet, jotka mahdollistavat helpon ja nautinnollisen käytön sekä säästävät ympäristön resursseja, kertoo Oras Groupin toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi.

Oraksen tuotevalikoima on kattava ja edistyksellinen. Pohjoismaissa vankin asema on termostaattisuihkuhanoilla ja perinteisillä yksiotehanoilla. Eteläisemmässä Euroopassa suosittuja ovat rakenteiden sisään tulevat hanaratkaisut. Älykkäimmät hanat kertovat käyttäjälleen esimerkiksi ihanteellisen suihkuajan.
– Yksi viimeisimmistä innovaatioistamme on langatonta teknologiaa hyödyntävä pesuallashana, joka mahdollistaa ennenkokemattoman helppokäyttöisyyden.

Koti Raumalla

Vuonna 1945 Raumalle perustetun yrityksen sijaintia ei ole sen koommin tarvinnut kyseenalaistaa.
– Pätevää työvoimaa on toistaiseksi löytynyt hyvin ja vuosikymmenten aikana syntynyt yhteistyökumppanien verkosto on täällä toimiva.

Raumalla vakituisen henkilöstön vahvuus on noin 450. Tärkeää työkokemusta Raumalla kartuttaa tänä kesänä lisäksi yli 60 kesätyöntekijää. Tuotantoa on Rauman ohella Saksassa, Tšekeissä ja Puolassa ja koko konsernissa työskentelee yhteensä noin 1370 henkilöä.

Merkittävä jalansija Euroopassa

Vuonna 2013 saksalainen hanavalmistaja Hansa liittyi osaksi Oras Groupia. Konsernin koko kaksinkertaistui ja asema tärkeän markkina-alueen ytimessä vahvistui.
– Saksan hanamarkkinat ovat Euroopan suurimmat ja ne pitkälti antavat suuntaa koko tuotealueen kehitykselle. Hansan oston myötä saimme vahvan tuotemerkin ja markkina-aseman saksankieliseen Eurooppaan. Ilman yritysostoa se olisi ollut mahdotonta.

Rakenteellisesti yhdistyminen on nyt valmis ja yhteisen yrityskulttuurin rakentaminen jatkuu. Se vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä.
– Konkreettisin Rauman tehtaalle tapahtunut muutos oli se, että Oras-merkkisten tuotteiden rinnalle tulivat Hansa-tuotemerkillä valmistettavat tuotteet.

Laajentunut Oras Group tarjoaa henkilöstölle monia etuja.
– Niin Raumalla kuin muissakin toimipaikoissa työskentelevän henkilöstön työ on muuttunut yhdistymisen myötä kansainvälisemmäksi ja tarjoaa mielenkiintoisia uusia mahdollisuuksia niin urakiertoon kuin vaativiin haasteisiinkin.

Vahva tulevaisuus

Jatkossa Oras Group tähyää markkinajohtajaksi myös Pohjolan ulkopuolella. Suomen ulkopuoliset liiketoiminnot muodostavat yli kaksi kolmasosaa konsernin liikevaihdosta ja markkinafokus on Euroopassa.
– Kehittyneiden vesikalusteiden markkinajohtajuuden saavuttaminen Euroopan laajuudella edellyttää koko organisaation sitoutumista pitkäjänteiseen ja vaativaan työhön.

Tulevaisuus näyttää valoisalta ja vahvalta.
– Yritysoston myötä olemme saaneet erittäin tärkeän jalansijan Manner-Euroopan markkinoille ja tämä tarjoaa meille pitkällä aikavälillä huomattavan kasvumahdollisuuden.

 

Teksti Kreetta Haaslahti, Kuvat Oras