Kaupunkipuistoon!

6_kaupunkipuisto_TiinaLeino

Arvoitus: sanat vihreä ja arvokas kuvaavat sitä hyvin. Sen suuri alue kätkee sisälleen kirjon aktiviteetteja ja tapahtumia. Täällä voit rentoutua kesäkahvilassa tunnelmasta nauttien tai kannustaa joukkuettasi urheilukilpailussa. Tiedätkö jo missä olet? Avaa silmäs, oot kaupunkipuistos!

Vuonna 2002 perustettu Porin kansallinen kaupunkipuisto on yhdistelmä luontoa, liikuntaa, kulttuuria ja urheilua.
– Kaupunkipuistossa voit ihailla arkkitehtuuria tai lähteä vaikka hikilenkille metsään. Alue tarjoaa jokaiselle jotain!, Porin kaupunkisuunnittelussa työskentelevä projektipäällikkö Heli Nukki uskoo.

Kaupunkipuisto on jaettu kolmeen osaan: luotojen alueeseen, kaupunkikeskustaan sekä Porin metsään ja urheilukeskukseen. Jokaisella alueella on oma tarkoituksensa ja valttinsa. Helin neuvo vierailijoille on selvä:
– Kävele kaupunkipuisto päästä päähän, niin saat kattavan kuvan Porista ja sen tarjonnasta!

Lähdetään yhdessä matkalle kaupunkipuistoon!

Aloitamme kierroksen luotojen alueelta. Täältä löydät vanhaa viljelymaisemaa, teollisuusaluetta sekä kulttuuri- ja virkistyskäyttöön tarkoitettua seutua Kokemäenjoen varrelta. Tärkeä osa on porilaisten henkireikä Kirjurinluoto, jonne kaupungin vapaa-ajanvietto on paljolti keskittynyt. Siellä leikkipuistot ja erilaiset tapahtumat pitävät sinut kiireisenä ympäri vuoden.
– Jos kaipaat rauhallisempaa menoa, ovat Polsanluodon luontopolku ja kauniin vehreä näyttelypuutarha hyviä vaihtoehtoja, Heli vinkkaa.

Pormestarin sillan ylitettyämme pääsemme kaupunkikeskustaan. Alue on täynnä historiallisia puistoja sekä Kivi-Porin rantakorttelien upeinta arkkitehtuuria. Arvorakennusten kokonaisuus sisältää muun muassa Raatihuoneen ja Keski-Porin kirkon. Kaupunkikeskustan tärkeimmiksi nähtävyyksiksi Heli nostaa myös hautausmaiden ympäristöt. Merkittävät muistomerkit, kuten Juseliuksen mausoleumi Käppärän hautausmaalla, kiinnostavat kävijöitä.

Liikuntakohteitakin runsaasti

Viimeisimpänä etenemme Porin metsän ja urheilukeskuksen alueelle, aivan kaupungin kupeeseen. Alueeseen mukaan lukeutuvat maauimala, stadion ja Isomäki urheiluhalleineen keskittyvät tapahtumiin sekä liikunnan iloihin. Metsästä löytyy myös ainutlaatuinen herkku historian ystäville: toisen maailmansodan aikaiset sirpalesuojat odottavat kävijäänsä ulkoilupolkujen varrella.

Jokaisella kaupunkipuistolla on oma tarinansa ja roolinsa kaupungin elämässä. Porin vahvuudet ovat sen monipuolisuudessa – tekemistä riittää luonto- ja kulttuurikohteiden parissa. Miten sinä viettäisit päivän Porin kansallisessa kaupunkipuistossa?