Karua kauneutta Puurijärvellä ja Isosuolla

opasteet_ylakuva

Puurijärven ja Isonsuon kansallispuisto Kokemäenjoen varrella käsittää sekä laajoja suoalueita että matalan, rehevän Puurijärven, joka on merkittävä lintukohde. Suuntaa päiväretkelle ainutlaatuisten suomaisemien äärelle, patikoi pitkoksilla ja bongaa lintuja. Vedä keuhkosi täyteen raikkaan happirikasta ilmaa, anna silmiesi levätä maisemissa ja mielesi rauhoittua.

Kansallispuiston suot kuuluvat rannikon keidas- eli kohosuovyöhykkeeseen. Keidassoiden karut keskustat kohoavat rehevämpiä, märkiä laiteita korkeammalle. Paksuturpeiset rahkakeskustat kasvavat harvakseltaan mäntyä.

Isonsuon pohjoisreunan kuvitettu luontopolku kertoo suon salatusta elämästä. Kaksi kilometriä pitkän luontopolun varrella on 4 metriä korkea luontotorni. 

Luontopolulta poikkeavat polut myös Mutilahden lintutornille ja turvesuulille.

Turvesuuli on turpeen kuivatukseen ja säilytykseen käytetty varastorakennus. Suulissa Isonsuon pitkospolun varrella voi tutustua turpeennoston historiaan.

Kaikessa karuudessaan suomaisema on puhuttelevan kaunis.

 

Kärjenkallion lintutorni on yksi Pohjoismaiden korkeimmista, jopa 18 metriä. 

Lintutornille johtaa vajaan kilometrin mittainen merkitty polku Kärjenkallion pysäköintialueelta. Polun varrella on opastuskatos, josta saa tietoa Puurijärven linnuista ja kasveista.

Polun tallaaminen ja torniin kapuaminen palkitaan ylhäällä avautuvilla maisemilla yli Puurijärven.

Puurijärvi on merkittävä joutsenten, kurkien, hanhien ja muiden vesilintujen levähdyspaikka kevät- ja syysmuuton aikaan. 

Esteettömältä lintulavalta Puurijärven opastuskatoksen läheisyydessä voi myös ihailla Puurijärven alueen näkymiä.

Ota mukava asento ja anna syksyisen suoluonnon yksityiskohtien ja kauniin kasvillisuuden ihastuttaa.

Tekstien koonti Kreetta Haaslahti Kuvat Mikael Leppäniemi