Teksti: Timo Riihentupa Kuvat: Tomi Glad

Huittinen on hulluna yrittäjyyteen – ”Tulee tunne, että yrittäjiä ihan aidosti arvostetaan”

Satakunnan Yrittäjät palkitsee vuosittain Satakunnan yrittäjäaktiivisimman kunnan. Vuonna 2019 ja 2020 palkinnon pokannut Huittinen on ensimmäinen kaupunki tai kunta, joka voittaa palkinnon peräkkäisinä vuosina.

Kauhakuormaaja ajaa lumella
Suomeloiden poika Rami Suomela työskentelee myös yrityksessä ja auraa pihaa. Piha-Suomela. Huittinen valittiin jo toistamiseen Satakunnan yrittäjäystävällisemmäksi kaupungiksi.

Pöydälle on levitetty vapaa-ajan asunnon luonnossuunnitelma.

Sitä tutkailevat tarkasti Mari ja Juha Suomela. Piharakennus J. Suomela Oy eli PihaSuomela on piharakentamisen ammattilainen: Suomelat toteuttavat pihan uudisrakentamis-, saneeraus- ja hoitotöitä.

PihaSuomela siis suunnittelee asiakkaille – niin yksityisille ihmisille, yrityksille ja muillekin organisaatioille – pihaympäristöjä.

Piha-Suomelan yrittäjät Juha ja Mari Suomela istuvat pöydän ääressä.

Piha-Suomelan yrittäjät vas. Juha ja Mari Suomela. Huittinen valittiin jo toistamiseen Satakunnan yrittäjäystävällisemmäksi kaupungiksi.

– Esimerkiksi asiakkaan uusi omakotitalo on voinut valmistua, mutta hänellä ei välttämättä ole aivan selvää ajatusta siitä, mitä kaikkea pihalle voisi tehdä. Siinä kohtaa autamme, suunnittelemme ja hahmottelemme yhdessä pihapiiriä. Tällä hetkellä on trendinä, että omalle pihalle halutaan ikään kuin kesämökkipiha pienoiskoossa, kertoo Janne Suomela.

PihaSuomela on yksi Huittisista toimivista noin tuhannesta eri yrityksestä.

Yrityksen tarina alkoi vuonna 2006 toiminimipohjalta. Kuusi vuotta myöhemmin Suomelat perustivat osakeyhtiön.

Huittinen on ollut hyvä paikka yrittää.

– Ilman muuta. Täällä yrittäjistä huolehditaan kaupungin taholta hyvin. Tulee tunne, että yrittäjiä ihan aidosti arvostetaan, Suomela kehaisee.

Mari Suomela huoltaa Sähköliike E.J. Lehdon viherseinää

Piha-Suomelan Mari Suomela huoltaa Sähköliike E.J. Lehdon viherseinää.

Toisen kerran putkeen paras

Satakunnan Yrittäjät palkitsee vuosittain maakunnan yrittäjäaktiivisimman kunnan. Palkitseminen pohjautuu itsearviointikyselyyn, jossa kunnan päättäjät arvioivat yhdessä paikallisen yrittäjäyhdistyksen edustajien kanssa kunnan yrittäjäaktiivisuutta.

Huittinen palkittiin yrittäjäaktiivisimmaksi kunnaksi 2019 ja 2020. Huittinen on ensimmäinen kaupunki tai kunta, joka voittaa palkinnon peräkkäisinä vuosina.

– Hienoltahan se tuntuu, kun olemme tehneet töitä asian eteen pitkäjänteisesti, Huittisten kaupungin elinvoimajohtaja Riikka Peippo iloitsee.

Pihasuunnitelmakuvat pöydällä

Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen kehui palkitsemisperusteluissa Huittista siitä, että kaupungissa panostetaan tasaiseen ja hyvään kokonaisuuteen yrittäjyyden edistämisessä. Kehittämistä tapahtuu eri osa-alueilla yksittäinkin, mutta kokonaiskuva pidetään kuitenkin koko ajan mielessä.

Erityistä suitsutusta Huittinen sai siitä, miten kaupunki hyödyntää kehittämistoiminnassaan yrittäjäkyselyjä ja -tutkimuksia.

– Olemme ottaneet kahden vuoden välein toteutettavan Yrittäjien kuntabarometrin tosissamme ja käytämme sitä yhtenä työvälineenä. Mahdollisiin kehittämiskohteisiin tartutaan nopeasti, Peippo huomauttaa.

Peippo sanoo, että Huittisten kaupungilla on aito halu tehdä yhteistyötä alueen yrittäjien kanssa. Samansuuntaisesti puhuu myös yksi alueen yrittäjistä eli PihaSuomelan Juha Suomela.

Piha-Suomelan yrittäjät Juha ja Mari Suomela poseeraavat kameralle.

Piha-Suomelan yrittäjät vas. Juha ja Mari Suomela.

– Kommunikaatio kaupungin suuntaan on erinomaista. Aina saa apua erilaisiin ongelmiin ja siellä päässä myös kuunnellaan. Kun yrittäjällä on jotain ideoita toiminnan kehittämiseksi, niin ainakin minulle on tullut sellainen tunne, että ehdotuksia viedään myös eteenpäin.

Vas. Juha ja Rami Suomela.

Suomeloiden poika Rami Suomela työskentelee myös yrityksessä ja auraa pihaa.

Yhteistyöllä eteenpäin

Yrittäjäaktiivisuus on suomeksi sanottuna sitä, että yrittäjyyttä kehitetään yhteistyössä yrittäjien kanssa.

Huittisten elinkeinoelämässä puhalletaankin entistä enemmän yhteen hiileen: Yksi osoitus tästä on Hubi-yhteistyöverkosto, joka kokoaa alueen yrityspalvelut yhteen. Yhteistyöstä kertoo myös ulospäin näkyvä hyvä yhteishenki sekä yleinen Huittisten elinkeinopoliittisen ilmaston aktiivinen ja myönteinen ote yrittäjyyden toimintaedellytysten pitämiseksi korkealla tasolla.

Yhteistyössä on tunnetusti voimaa – ja voisi olla vieläkin enemmän. Koko maakunnankin tasolla.

– Naapurissa voi olla sellaista osaamista, mitä voisi itsekin hyödyntää. Näen erittäin tärkeänä, että niin Huittisissa kuin Satakunnassakin autettaisiin yrittäjiä eri toimialoilta löytämään yhteisiä säveliä keskenään. Kontakteja pitää pystyä luomaan, Suomela miettii.
Parhaimmat tulokset – melkein asiassa kuin asiassa – syntyykin yhteistyöllä.
Yhteistyö sanelee varsinkin Suomeloiden ammatissa paljon. Pihasuunnittelu ei ole liukuhihnatyötä, jossa asiakkaille suunnitellaan ja toteutetaan tietyntyyppisiä pihoja.

– Vastuu on tietenkin suuri. Monelle asiakkaalle piha on se paikka, missä vietetään suurin osa vapaa-ajasta, rentoudutaan ja seurataan lasten leikkejä, Suomela pohtii.

Pihasuomelan yrittäjät pöydän äärellä.