Arkkitehtuuri ja ympäristöt

6_Villilaben-kartano-ulkoa

Talonpoikainen rakennuskulttuuri, kirkonkylät, kalastajatilat sekä teollisuus- ja kaupunkiympäristöt luovat pohjan satakuntalaiselle rakennetulle kulttuuriympäristölle. Aikakausien tyylisuuntaukset uusklassismista modernismiin ovat muokanneet maisemaa ja näkyvät upeissa rakennuksissamme. Arkkitehtuuri Satakunnassa on yhdistelmä historiallisia kartanoita ja modernia rakennustaidetta.

Useat alla esitetyistä kohteista on Museoviraston toimesta luokiteltu valtakunnallisesti merkittäviksi rakennetuiksi kulttuuriympäristöiksi. Ne ovat yhä avoinna yleisölle ja järjestävät erilaista toimintaa tapahtumista opastuksiin.

Alvar Aalto – Villa Mairea ja Terassitalo

Villa Mairea on arkkitehti Alvar Aallon mestariteos. Vuonna 1939 valmistunut Villa Mairea on osa Noormarkun ruukinaluetta. Se on yksi modernismin onnistuneimmista teoksista ollen osoitus modernin yksinkertaisuuden ja luonnon kohtaamisesta. Luonnon keskellä sijaitsevaan Villa Maireaan pääsee tutustumaan varaamalla opastuksen etukäteen Mairea-Säätiöltä. Aalto on suunnitellut myös Kauttualla olevan terassitalon sekä useita muita Kauttuan ruukinpuiston rakennuksia. Alvar Aalto on iso osa Suomea ja Satakuntaa. Aallon kädenjälki näkyy ympäri Satakuntaa noin parissakymmenessä kohteessa, ja hänen katsotaan olleen osa suomalaisen seutusuunnittelun alkua Satakunnassa vuonna 1942, jolloin Aallon tekemä Kokemäenjoenlaakson aluesuunnitelma hyväksyttiin.

>> Villa Mairea
>> Terassitalo

Porin raatihuone

Johan Carl Ludvig Engel oli saksalainen arkkitehti, joka toimi suomalaisen arkkitehtuurin suunnannäyttäjänä 1800-luvun alkupuoliskolla. Engel edusti uusklassista empiretyyliä. Hänen suunnittelemiaan rakennuksia on Satakunnassa useita. Tunnetuin niistä lienee Porin raatihuone (1841). Tämä uusklassinen rakennus on yksi Porin tunnetuimmista nähtävyyksistä.

>> Porin raatihuone

Vuojoen kartano

Vuojoen kartano Eurajoella oli aikoinaan Satakunnan suurimpia maatiloja. Nykyinen kartano valmistui vuonna 1836 arkkitehti C.L. Engelin suunnittelemana. Useiden vaiheiden ja omistajien jälkeen Vuojoki päätyi Eurajoen kunnalle 1930-luvulla. Tänä päivänä empiretyylinen rakennus toimii kokous-, koulutus ja kulttuurikeskuksena. Kartanon päärakennusta pidetään Suomen kartanoarkkitehtuurin upeimpina luomuksina.
>> Vuojoen kartano

Kankaanpään puukirkko

Vuonna 1839 käyttöönotettu Kankaanpään puukirkko on C.L. Engelin suunnittelema.

>> Kankaanpään puukirkko

 

Villilän kartano

Villilän kartanossa Nakkilassa yhdistyvät historia, arkkitehtuuri ja elokuvateollisuus. Tilan juuret ulottuvat pitkälle – ensimmäinen maininta kartanosta löytyy 1450-luvulta. Kartanon nykyinen, empiretyylinen päärakennus on rakennettu vuonna 1852 C.L. Engelin oppilaan arkkitehti A.F. Grandstedtin suunnitelmien mukaan. Tänä päivänä päärakennus toimii majoitus- ja ravintolatiloina. Entisissä talousrakennuksissa toimii Villilä Studiot sekä Sataedun audiovisuaalisen alan opiskelijat. Villilässä on kuvattu mm. Risto Räppääjä-elokuvia.

>> Villilän kartano

 

Leineperin ruukinalue

1700-luvun Leineperin ruukkikylä on Suomen parhaiten säilyneitä rautaruukkikokonaisuuksia. Suositussa kohteessa vierailee vuosittain kymmeniä tuhansia matkailijoita Suomesta ja ulkomailta. Ruukinalueen merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat entistetyt masuuni ja vasarapaja. Tämä historiallinen ja idyllinen alue tarjoaa juureen leivottua ruisleipää, käsityöpajoja sekä tapahtumia toreista messuihin!

>>  Leineperin ruukinalue

Noormarkun ruukki

Noormarkun ruukki on edustavimpia rautateollisuuden alueita. Sen laajaan ja kauniiseen alueeseen kuuluu varsinaisen rautaruukin lisäksi muita A. Ahlströmin omistamia rakennuksia. Upeiden puutarhojen ympäröimältä alueelta löytyy muun muassa saha, voimalaitos, Noormarkun kirkko, työläisten ja johtajien asuntoja sekä Alvar Aallon suunnittelema Villa Mairea. Historialliset rakennukset ovat edelleen käytössä ja palvelevat ravintola-, majoitus- sekä kokoustiloina.

>> Noormarkun ruukki

 

Kauttuan ruukinpuisto

Eurassa sijaitseva Kauttuan ruukinpuisto on entinen rautaruukki ja paperiteollisuusmiljöö. Alvar Aalto suunnitteli alueelle useita rakennuksia, kuten kuuluisan Terassitalon ja Jokisaunan. Nykyään ruukinpuistossa palvellaan matkailijoita järjestämällä tapahtumaa antiikki- ja keräilymessuista kesäteatteriin.  Historialliset rakennukset yhdistettynä tehdasympäristöön ja luontoon kutsuvat sinut viihtymään Kauttuan ruukinpuistossa!

>> Kauttuan ruukinpuisto

 

Rauman pääkirjasto

Arkkitehtikilpailun perusteella toteutettu Rauman pääkirjasto viestii läpinäkyvyydellään toimintansa avoimuutta. Kanalin rannassa sijaitseva rakennuksesta on muodostunut tärkeä osa kaupunkikuvaa sekä ympäröivää kulttuurimaisemaa. Kirjasto toimii kaupunkilaisten tieto- ja viestintäkeskuksena sekä taiteiden harrastamisen lähteenä.

>> Rauman pääkirjasto

 

Rauman seurakunnan Karvatin leirikeskus

Karvatin leirikeskus on kuin pieni kylä seitsemän rakennuksen rajaamine aukioineen. Luonnon läheisyyteen rakennettu keskus on ulkonäöltään moderni, mutta tunnelmallinen. Tarkoituksena oli luoda nuoria ajatellen tila, jossa ”kaikki on toisin kuin kotona”.
>> Rauman seurakunnan Karvatin leirikeskus

Kauppakeskus BePop

Porin keskustassa sijaitseva BePop on postmodernistinen taidonnäyte. Sen tarkoituksena oli hakea väreiltään ja muodoiltaan uudenlaista kauppakeskusarkkitehtuuria. Vuonna 1989 rakennettu kauppakeskus näyttää vuosienkin jälkeen raikkaalta ja ympäristöstään positiivisesti poikkeavalta. Nykyään BePop sisältää yli 20 yritystä erilaisine palveluineen kahvioista kauppoihin.

>> Kauppakeskus BePop

 

Porin uimahalli

Porin uimahallissa yhdistyvät innovaatiot, uusin teknologia ja uusiutuvien energiamuotojen kehittäminen. Se on Suomen ensimmäinen aurinkoenergiahalli, jossa osa energiasta tuotetaan aurinkolämpökeräimillä ja -paneeleilla. Uimahallin tyylikkäät, valoisat ja toimivat tilat on suunniteltu asiakkaita ajatellen.

>> Porin uimahalli 

 

Kankaanpään taidekoulu

Materiaalit ja valaistusratkaisut erottavat Kankaanpään taidekoulun normaalista koulumiljööstä.  Sen sisäpihalla on mahdollista järjestää niin näyttelyitä, konsertteja kuin performansseja. Tilat on rakennettu puhtaasti kuvataideopetuksen tarpeita varten.

>> Kankaanpään taidekoulu

 

Huittisten kivikirkko

1500-luvun alussa rakennettu Huittisten kivikirkko on vuosisatojen varrella kokenut uudistuksia niin tulipalojen kuin väkiluvunkasvun myötä. Sitä ympäröivällä hautausmaalla on säilynyt useita merkittäviä vanhoja hautamuistomerkkejä.

>> Huittisten kivikirkko

 

Satakunnan kulttuuriympäristöt eilen, tänään ja huomenna

Satakunnassa kulttuurimaisema on monipuolista ja rikasta. Täältä löydät jokilaaksojen viljelysmaisemia, muinaisjäännöksiä ja urbaania maisemaa modernilla arkkitehtuurilla. Satakunnan kulttuuriympäristöt eilen, tänään ja huomenna -teos esittelee maakunnan arvokkaita kulttuuriympäristöjä, perinnemaisemia, arkeologisia kohteita ja rakennuksia.

>> Satakunnan kulttuuriympäristöt eilen, tänään ja huomenna 

Satakunnan arkkitehtuuri

Tutustu Satakunnan rakennushistoriaan ja sen nykyiseen tilaan. Satakunnan arkkitehtien sivuilta löydät mm. arkkitehtien piirroksia satakuntalaisista rakennuksista.

>> Satakunnan arkkitehtuuri