Merialuesuunnittelu

Merialuesuunnitelma on meriympäristön hyvää tilaa vaaliva, sinisen talouden toimintojen strateginen kehittämisasiakirja, jota havainnollistetaan kartalla.

Suunnitelman merkinnöillä kuvataan merialueiden arvoja ja nykyisten ja mahdollisten uusien toimintojen tulevaisuuden potentiaaleja ja niiden vaihtoehtoista sijoittumista koko Suomen merialueilla. Merialuesuunnittelulla edistetään merialueen eri käyttömuotojen kestävää kehitystä ja kasvua, luonnonvarojen kestävää käyttöä sekä meriympäristön hyvän tilan saavuttamista.

Suomen ensimmäinen, aluevedet ja talousvyöhykkeen kattava, maankäyttö- ja rakennuslain mukainen Suomen merialuesuunnitelma 2030 valmistui loppuvuonna 2020, jolloin se myös hyväksyttiin rannikon maakuntien liittojen valtuustoissa.

Merialuesuunnittelun prosessista voi lukea enemmän verkkosivulta www.merialuesuunnittelu.fi.

Suomen merialuesuunnitelma 2030 kaikkine tausta-aineistoineen on tutustuttavissa verkkosivulla www.merialuesuunnitelma.fi.

Merialuesuunnitelman tavoitteena on sininen kasvu ja meren hyvä tila. Merialuesuunnitelma laaditaan merialueelle, joka kattaa aluevedet ja talousvyöhykkeen aina rantaviivasta talousvyöhykkeen ulkorajaan saakka. Suunnitelmassa tarkastellaan 11 merellistä toimialaa: joita ovat erityisesti energia-ala, meriliikenne, kalastus ja vesiviljely, matkailu, virkistyskäyttö sekä ympäristön säilyttämisen, suojelun ja parantamisen ja lisäksi kulttuuriperintö, meriteollisuus, kaivannaisala ja sininen bioteknologia. Myös maanpuolustuksen tarpeet on otettava huomioon. Suomen merialuesuunnitelma valmistellaan kolmessa osassa ja Ahvenanmaa laatii oman suunnitelmansa. Kahdeksan rannikon maakuntaliittoa laativat merialuesuunnitelmat. Suunnitelmien tulee olla valmiit 31.3.2021 mennessä.

Merialuesuunnitelman tavoitteet ja käsiteltävät toimialat

 

Maakuntien liitot ovat käynnistäneet Suomen Merialuesuunnitelman 2030 päivitystyön

Suunnitelma päivitetään vuosien 2024–2027 aikana.

EU-rahoituksen EU-lippu ja merialuesuunnittelun tunnus

 

 

Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston 2021–2027 (EMKVR) kansallisesta meripolitiikan toimintalinjasta on myönnetty rahoitus MSP-EGD (Merialuesuunnittelu – Euroopan vihreän kehityksen ohjelma) eli Merialuesuunnittelun tietovarannon sekä adaptiivisen yhteistoiminnallisen suunnittelun vahvistaminen Euroopan vihreän kehityksen ohjelman mahdollistamiseksi -hankkeelle ajalla 6/2023 – 12/2025. Hankkeessa ovat mukana kahdeksan rannikon maakunnan liittoa, ja sillä rahoitetaan toisen suunnittelukierroksen merialuesuunnitteluyhteistyö.

MSP-EGD-hankkeella varmistetaan merialuesuunnittelun ja -suunnitelmien integroiminen Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoiteasetteluun ja siten yhteiskunnan vihreän siirtymän tukeminen merialuesuunnittelun keinoin. Hankkeella tuetaan strategista merellistä turvallisuutta ja kansallista huoltovarmuutta merellisen energiantuotannon, merellisen ruoantuotannon sekä meriliikenteen osalta, ja vahvistetaan tietopohjaa ja osaamispääomaa erityisesti meriluonnon suojelun ja ennallistamisen, sekä ilmastonmuutoksen osalta merialuesuunnittelun roolin tunnistamiseksi ja vahvistamiseksi kansallisissa tavoitteissa. Hankkeessa toteutetaan voimassa olevan Suomen Merialuesuunnitelma 2030 seuranta- ja arviointityö ja tuetaan adaptiivisen hallinnan integrointia luontevaksi ja kiinteäksi osaksi merialuesuunnittelua.

Kansainväliset EU-hankkeet

Merialuesuunnittelussa tehdään kansainvälistä yhteistyötä useissa EU-hankkeissa. Hankkeet tukevat tiedonvaihtoa asiantuntijoiden välillä ja hyvien yhteisten käytäntöjen muodostumista. Tunnistetut hyvät käytännöt ja toimintamallit viedään soveltaen osaksi Suomen merialuesuunnitteluprosessia.

  •  eMSP NBSR

eMSP NBSR-hanke luo vuoropuhelua Itämeren ja Pohjanmeren merialuesuunnittelun asiantuntijoiden välille hyvien toimintamallien tunnistamiseksi ja käytäntöjen yhtenäistämiseksi. Samalla hankkeessa kehitetään Community of Practice -foorumia, jossa keskeisiä teemoja, kuten kestävää sinistä taloutta ja ekosysteemipohjaista lähestymistapaa käsitellään yhdessä oppien. Ilmastonmuutoksen tuomat haasteet ja EU:n vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet kulkevat hankkeen keskiössä jokaisella osa-alueella.

eMSP NBSR

eMSPNBSR hankkeen tunnus ja EU:n rahoitusta kuvaavat tunnukset

 

 

 

  • MSP-GREEN 2022–2024

MSP-GREEN yhdistää ensimmäisenä hankkeena kaikki EU:n merialueet tarkastelemaan miten partnerimaiden merialuesuunnitelmissa toteutuu EU:n vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet. Hanke tunnistaa parhaita käytäntöjä, edistää uusia toimenpiteitä ja luo suosituksia tavoitteiden entistä määrätietoisemmalle edistämiselle tulevaisuudessa.

MSP-GREEN

MSP-GREEN hankkeen ja EU-rahoituksen tunnukset

 

 

 

  • Oceanids

OCEANIDS-hankkeessa luodaan käyttäjälähtöisesti työkaluja ja sovelluksia ilmastotietoisen merialuesuunnittelun ja integroidun merimaiseman hallintaan. Tavoitteena on kerätä, yhdenmukaistaa ja koota yhteen Euroopan merialueiden ilmastotiedot, jotta ne ovat saavutettavissa ja käytettävissä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Päämääränä on myös rannikkoalueiden kestävän sinisen talouden edistäminen.

Oceanids-hankkeen tunnus

  • Anne Nummela

    Anne Nummela

    Maakuntainsinööri

    +358 44 711 4317
    etunimi.sukunimi@satakunta.fi

  • Susanna Roslöf

    Susanna Roslöf

    Alueiden käytön johtaja

    +358 44 711 4334
    etunimi.sukunimi@satakunta.fi