Energia
Satakunnan monipuolinen energiatarjonta ja -osaaminen antavat maakunnan energiaintensiiviselle teollisuudelle vahvaa kilpailullista etua.
Perusenergiantuotannon ohella Satakunnassa panostetaan uusiutuvien energiamuotojen käyttöön. Bioenergian lisäyspotentiaalia on mm. metsähakkeen, kierrätyspolttoaineiden ja biokaasun hyödyntämisessä.
Satakunnassa on osaamista mm. kaasu-, vety- ja metaanitalouden, aurinko- ja tuulienergian sekä varavoimaratkaisujen kehittämiseen. Energiateknologian mahdollisuudet luovat uusia innovaatioita ja liiketoimintamahdollisuuksia myös vesivoiman hyödyntämiseen sekä ydinvoima-alalle.
Satakunnassa on vahva energiatuotannon keskittymä, jossa tuotetaan sähköä noin kolminkertaisesti maakunnan kulutukseen nähden. Monipuolinen energiatarjonta ja -osaaminen antavat maakunnan energiaintensiiviselle teollisuudelle vahvaa kilpailullista etua. Satakunta haluaa myös tukea vihreää kasvua ja olla mukana kehittämässä Suomen energiajärjestelmää vähäpäästöiseen, toimintavarmaan ja hinnaltaan kilpailukykyiseen suuntaan.
Perusenergiantuotannon ohella Satakunnassa panostetaan monipuoliseen uusiutuvien energiamuotojen käyttöön. Bioenergian lisäyspotentiaalia on mm. metsähakkeen, kierrätyspolttoaineiden ja biokaasun hyödyntämisen lisäämisessä.
Satakunnassa on osaamista mm. kaasu-, vety- ja metaanitalouden, aurinko- ja tuulienergian sekä varavoimaratkaisujen kehittämiseen. Energiateknologian mahdollisuudet luovat uusia innovaatioita ja liiketoimintamahdollisuuksia myös vesivoiman hyödyntämiseen sekä ydinvoima-alalle.
Suomen ensimmäinen merituulivoimapuisto sijaitsee Porin Tahkoluodossa. Merituulivoima on saavuttamassa maatuulivoiman kannattavuustason ja Satakunnan merialue tarjoaa hyvät edellytykset merituulivoimaloiden lisärakentamiselle. Merituulivoimapuistojen rakentaminen on esimerkki uusiutuvien energiamuotojen kokonaisratkaisusta, joka yhdistää satakuntalaista energia-, offshore- ja teknologiateollisuuden osaamista. Merituulivoiman lisärakentamista ja investointeja tulee tukea.
Energiakäyttöön tarkoitetun turvetuotannon vähenemisen taloudelliset vaikutukset Satakunnassa kohdistuvat turpeen tuotannon parissa toimiviin yrityksiin sekä toimialaan kytkeytyvään kuljetukseen, koneiden huoltoon sekä kone- ja laitevalmistukseen. Vaikutukset ovat merkittävät myös energiantuotannossa turvetta käyttävien sekä kasvu- ja ympäristöturvetta tuottavien toimijoiden toimintaan. Kasvu- ja antibioottivapaana kuivikkeena toimiva turvetuotanto sekä energiaturvetuotanto tapahtuvat pääosin samojen toimijoiden toimesta. Energiaturvetuotannon vähenemisellä on taloudellisia vaikutuksia suoraan tai välillisesti koko turvetuotantosektorille ja siten koko maakunnan alueelle. Sekä kansallisia että EU-pohjaisia toimia tulee kohdentaa turvetuotantoyritysten toiminnan kilpailukykyiseen uudelleen suuntaamiseen. Tämä tulee vaatimaan mm. rahoitusjärjestelyjä investointeihin ja TKI-toimintaan.