Porispere tuo elämää Elokuuhun

PAAKUVA_porispere2_2014_hannu_ikonen

Porispere-festivaali luottaa musiikissa metalliin ja isoihin kotimaisiin. Idylliset puitteet tarjoaa Lokkilavan ympäristö Porin Kirjurinluodossa ja tärkeä osa tapahtumaa on myös persoonallinen oheistarjonta O’Porish viskibaarista herkullisiin porriittoihin ja Mummolan lettubaariin.

 

Harri Vilkuna oli järjestänyt live-iltoja Porissa jo 14 vuotta, kun festivaalihammasta alkoi kolottaa.
– Lokkilavasta oli ollut parin kaverin kanssa puhetta, että sinne pitäisi jotain keksiä, muistelee Vilkuna Porisperen syntyhetkiä.

Eikä jäänyt pelkäksi puheeksi. Suunnitelmiin tuli vauhtia, kun kahtena vuonna raskaamman musiikin ystäviä Kirjuriluodossa viihdyttänyt Sonisphere vetäytyi karhukaupungista. Kansa nousi suorastaan barrikadeille, jotta festivaali olisi pysynyt Porissa. Vilkuna kavereineen päätti tarttua tilaisuuteen.
– Alun perin Porispere oli vain työnimi, mutta lopulta päätimme hyödyntää sen tuoman markkinoinnillisen edun. Liittyi siihen myös tahallista ärsytystä isoa, kansainvälistä Sonisphere-organisaatiota kohtaan. Oikeuteen asti ei koskaan kuitenkaan päästy, Vilkuna hymyilee.

Festivaalikansa toivotti Porisperen tervetulleeksi, mutta lippujen myynniksi hyvä vastaanotto ei kuitenkaan heti kääntynyt.
– Ekana vuonna kävijöitä oli yhteensä 9500 ja taloudelliset tappiot isoja, paljastaa Vilkuna.

Tappion tie jatkui vielä seuraavana vuonna, mutta sitten kelkka kääntyi. Tai sitä käännettiin.
– Sisältö myy lippuja, joten valtavirtaistamista jouduttiin tekemään. Ulkomaisia täsmähankintoja ja isoja kotimaisia yhdistävä sabluuna toimii hyvin.

Perhepäivä on paras

Elokuussa 2016 kuudetta kertaa järjestettävän festarin paras päivä on yhtä vuotta lukuun ottamatta ollut sunnuntain perhepäivä. Suurimman kävijäryhmän muodostavat 25–45-vuotiaat satakuntalaiset.
– Tyypillisin kävijä on 30-vuotias porilainen nainen. Ja perheet käyvät paljon niin, että isä käy vaikka perjantaina, äiti lauantaina ja sitten koko perhe sunnuntaina.

Marginaalimusiikin ystäväksi tunnustautuva Vilkuna odottaa kesän 2016 kattauksesta erityisesti Radiopuhelimia. Toki myös Twisted Sisters kiinnostaa. Selitys löytyy omasta nuoruudesta.
– 10-vuotiaana huoneeni seinät oli tapetoitu bändin julisteilla. Olin tosi kova fani, joten tämä ympyrä sulkeutuu elokuussa Kirjuriluodossa.

Promoottori itse ei festareiden aikana tosin juuri musiikista ehdi nauttia, mutta se ei häntä haittaa.
– On tosi palkitsevaa, kun saa olla mukana ja nähdä läheltä esimerkiksi perhepäivän hysteriaa, kun jengi kiljuu idoliensa perään. Se on antamisen iloa parhaimmillaan.

Lokkilavan ympäristö tarjoaa itsessään jo hienon ja tunnelmallisen miljöön, mutta silti festivaalialuetta kehitetään joka vuosi.
– Kuuntelemme asiakkaita ja alueella toimivia myyjiä ja teemme sen mukaan parannuksia.

Ideointikavereina ovat festareiden myynnistä ja markkinoinnista vastaava Jussi Leinonen ja tuotannosta huolehtiva Jouni Wallin.
– Yhdessä ideoiden ovat syntyneet esimerkiksi hirmuiseksi hitiksi noussut irkkuhenkinen O’Porish Whisky Bar ja Mummola, lettu- ja kahvibaari, johon alun perin pyysimme festivaalijärjestäjien äitejä paistamaan lettuja festariväelle.

Teksti Kreetta Haaslahti, kuvat Julia Hannula ja Hannu Ikonen.