Omalaatuisen tunnelmallinen KarmaRock

paakuva_karma

Miksi Maij’ Karman Kauniit Kuvat –yhtye halusi aikanaan omat festarit? Mikä saa ihmiset ostamaan lippuja tapahtumaan, jonka esiintyjistä ei etukäteen hiiskuta. Nouseeko jokin keikkamuisto yli muiden festivaalijohtajan mielessä? Jos kyllä, niin miksi?

Jo 25 vuoden ajan KarmaRock on rantautunut Harjavaltaan Kokemäenjoen kupeeseen heinäkuun viimeisenä lauantaina. Parina viimeisenä vuonna festivaalien esiintyjiä ei ole kerrottu etukäteen ollenkaan. Miksi näin, festivaalijohtaja Häiriö Piirinen?
– Maailma on muuttunut paljon tämän neljännesvuosisadan aikana, mitä olemme KarmaRockia pyörittäneet. Taannoin sillä oli paljonkin väliä, mitä esiintyjiä missäkin oli. Nykyään pelataan varman päälle. Joka paikassa on samat esiintyjät ja kilpaillaan sillä, kuka ehtii ensimmäisenä esiintyjänsä julkaista.

Festivaalijohtaja lupailee originelleja markkinointi-ideoita jatkossakin.
– KarmaRock saa ehkä eniten positiivista palautetta tunnelmastaan ja omalaatuisuudestaan. Esiintyjät ovat osa tunnelmaa ja jengi lienee oppinut luottamaan makuumme esiintyjävalinnoissa. Tulevaisuuden varalle meillä on plakkarissa vielä paljon tätä Sika säkissä -meininkiä hullumpiakin ideoita.

Vuonna 2016 KarmaRockia kaupattiin myös Huuto.net -verkkopalvelussa. Lähtöhinta oli miljoona euroa. Määräaikaan mennessä tuli yksi tarjous, joka tosin osoittautui pilaksi.
– Alun perin suunnitelmana oli tehdä myyntimainoksesta kansainvälinen. Maailmalta olisi ehkä voinutkin löytyä joku hassahtanut miljardööri lunastamaan itselleen pikkufestivaalin, mutta tämä tuiki tärkeä asia jäi kiireellisempien seikkojen, kuten mm. liian tehokkaiden koti-imureiden kieltävän direktiivialoitteen käsittelyn seuraamisen, ikeeseen.

”Siellä sataa aina”

KarmaRockin tarina alkoi vuonna 1992 silloisen Maij’ Karman Kauniit Kuvat -yhtyeen perustamana.
– Orkesterilla oli vaikeuksia keikkojen saamisessa, joten päätimme järjestää jotain itse, kertoo Häiriö, yhtyeen kitaristi ja perustajajäsen.

Vuosien mittaan ovat kehittyneet sekä festarin puitteet että laatu.
– Toivon, että ideologia ja fiilis ovat festarivieraidenkin näkökulmasta säilyneet, vaikka emme esimerkiksi pystyneet pitämään juhlaa ilmaisena kuin kaksi ensimmäistä vuotta.

Ajankohdaksi valikoitui heinäkuun loppu silloisen festivaalikalenterin mukaan.
– Emme tuolloin niinkään ajatelleet milloin yleisöllä ei olisi muuta menoa, vaan milloin itse emme ole jollain festareilla riekkumassa. Siihen aikaan heinäkuussa tärkeitä juttuja olivat Ruisrock, DBTL ja tietenkin Pori Jazz.

Häiriö kehuu KarmaRockin ympäristöä lähes täydelliseksi.
– Sattumalta säät ovat suosineet vakioviikonloppuamme, vaikkakin jossain vaiheessa liikkui sitkeä huhu, jonka mukaan KarmaRockissa sataa aina. Itse muistan kaksi vuotta, jolloin on satanut merkitsevästi.

Hyvä meisinki ratkaisee

Esiintyjävalinnoissa kaksi kriteeriä on yli muiden – hyvät biisit ja hyvä meisinki.
– Olemme pyrkineet läpileikkaamaan musiikin kenttää mahdollisimman laajasti, mutta yhdessä päivässä ei tietenkään ehdi tuoda tarjolle kaikkea haluamaansa.

KarmaRock pyörii sataprosenttisesti vapaaehtoisvoimin. Talkoojoukkoa Piirinen kehaisee ihan loistavaksi ja myös tulokset puhuvat tämän puolesta. Parina vuonna festari on myyty loppuun ja muinakin vuosina 2500 maksimikävijämäärä on jääty vain pari sataa vajaaksi.
– Enemmänkin mahtuisi, mutta sitten ei olisi enää kivaa.

Festivaalijohtajan hommassa Piiristä motivoivat omat hyvät keikkakokemukset.
– Hyvät keikat ovat vaikuttaneet omaan maailmankuvaan ja persoonaan valtavasti. Ja jos hyvän keikan ympärillä on vielä hyvät bileet, niin mikäs sen hienompaa. KarmaRockissa olemme pystyneet tarjoamaan molempia elementtejä niin markkinavapaassa muodossa kuin vain laillisesti on mahdollista.

M.A. Nummista odotellessa

Piirisen omista KarmaRock-muistoista yksi on piirtynyt erityisesti mieleen.
– Muistan loppuikäni sen, kun Xysma veti KarmaRockissa. Toki muistan muutakin, mutta tuo tuli ensimmäisenä, ja yhtenä painavimmista, mieleen. Yritettiin heitä monta, monta vuotta ja aina oli kärpäspaperia renkaiden alla tai tietyö Nousiaisissa. Eli Xysma oli yksi oma suursuosikki. Monen vuoden epäonnistumisten jälkeen työvoiton saaminen tuntui mahtavalta!
–Muistan myös sen, että M.A. Numminen ei ole vieläkään esiintynyt KarmaRockissa, Piirinen lisää.

Korjaantuuko kyseinen puute tänä vuonna? Sitähän me emme tiedä muuta kuin saapumalla paikan päälle Harjavaltaan heinäkuun viimeisenä lauantaina. Todennäköisesti silloin ei sada. Ainakaan merkitsevästi.

 

Teksti Kreetta Haaslahti, kuvat Mappe Morottaja ja Marek Sabogal.