Maisemat ja matkailutiet

5_maisemat_Marko_Mikkola

Aika muokkaa maisemaa ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Ihmisen ja luonnon vuorovaikutus on jättänyt jäljen Satakunnan ympäristöön ja tehnyt siitä monimuotoisen. Urbaani kaupunkimaisema, maalaismaisema ja perinnemaisema kietoutuvat pitkälle Satakunnan historiaan. Haista puistoalueiden viljelmät, kuuntele saariston ääniä, näe muinaisjäännöksiä ja tunne kuinka syvälle Satakunnan juuret sen maisemissa ulottuvat. 

Porin kansallinen kaupunkipuisto

Isomäki, Kirjurinluoto puistoineen sekä Pohjois- ja Etelärannan alueet kuuluvat kaikki Porin kansalliseen kaupunkipuistoon. Vuonna 2002 perustettu kaupunkipuisto on noin 10 neliökilometrin laajuinen vehreä ja elävä kokonaisuus. Se koostuu luotojen alueesta, kaupunkikeskustasta sekä urheilukeskuksen ja Porin metsän alueesta. Kaupunkipuisto tarjoaa tekemistä ja tapahtumaa paikallisille sekä matkailijoille ympäri vuoden! Liikunta, kulttuuri, luontoelämykset sekä historia odottavat sinua!

>> Porin kansallinen kaupunkipuisto

 

Puukaupungin tarina – kävely- tai virtuaaliretki Porin vuosiin 1860-1960

Tee kävely- tai virtuaaliretki Poriin – miltä paikat näyttivät aiemmin? Hienoja kuvia ja karttoja on tarjolla Puukaupungin tarina -sivustolla, joka esittelee Porin taloja ja ihmisiä 100 vuoden ajalta 1860-luvulta 1960-luvulle perustuen. Nettisivut toimivat mobiiliversiona ilman erillisiä ohjelmistoasennuksia. GPS:llä varustetuissa laitteissa voi paikantaa oman sijaintinsa ja katsella, mitä sillä paikalla on aikoinaan sijainnut.

>> Puukaupungin tarina – kävely- tai virtuaaliretki Porin vuosiin 1860-1960

Pohjanlahden rantatie

Koe läpileikkaus Suomen rannikkokaupunkien historiaa! Valtakunnallinen matkailutie Vehmaalta Tornioon yhdistää kulttuuria, tapahtumia ja tarinoita. Rantatie kulkee Satakunnan lävitse ja sen varrella sekä lähiympäristössä on useita pysähtymisen arvoisia kohteita. Tule vierailemaan Rauman maailmanperintökohteissa, harrasta melontaa Eurajoella tai tutustu luontoon Porin lintutornista käsin.

>>Pohjanlahden rantatie

 

Köyliönjärven kansallismaisema

Kansallismaisemaan kuuluvat järveä ympäröivät viljelysmaat ja järven saaret, joista merkittävimmät ovat rautakauden keskus Kirkkosaari sekä katolisten pyhiinvaelluskohde Kirkkokari. Kansanperinne kertoo piispa Henrikin saaneen surmansa Köyliönjärven jäällä vuonna 1156. Marttyyrikuoleman lisäksi kansallismaisema tunnetaan Köyliön kartanosta sekä 1752 rakennetusta puukirkosta. Ihastele avaria maisemia ja rauhoitu luonnon kauneuden keskellä Köyliönjärven kansallismaisemissa!

Porin Reposaari

Reposaari on historialtaan ja nykyisyydeltään erikoislaatuinen. Sitä kaavailtiin 1700-luvulla Suomen pääkaupungiksi. Suomen arvokkaimmat paarlastialueet sijaitsevat Reposaaressa. Purjelaivat toivat aikanaan mukanaan painolastimaata, jota kutsutaan paarlastiksi. Reposaari on tänään kiehtova pienoiskaupunki, jossa vanha ja uusi kohtaavat. Reposaaren kärki on Suomen parhaita paikkoja nähdä ja aistia avomeren maisema, raivo ja tyyneys.

>> Porin Reposaari

Puutarhat ja siirtolapuutarhat

Janoavatko kätesi mullan kosketusta vai nautitko enemmän luonnon ihmeiden ihastelusta sopivan etäisyyden päästä? Satakunnasta löydät kymmeniä puutarhoja omiin tarpeisiisi! Etsitpä sitten ideoita kotipihallesi, vinkkejä taimien istutukseen tai vaikka siirtolapuutarhoja paikkakunnaltasi!