Lights, camera, action!

villila_paakuva

Lights, camera, action! Hiljaisuus laskeutuu studioon. Kohtauksen käsikirjoitus on käyty lävitse ja kaikki tietävät osansa. Ohjaaja heilauttaa hyväksyvästi kättään. Kuvaus Villilän elokuvastudioilla on alkanut.

Nakkilassa sijaitseva Villilä studiot tarjoaa audiovisuaalisissa tuotannoissa tarvittavia palveluita aina kuvauspaikkojen etsinnästä lavasteiden rakentamiseen. Yksi Suomen suurimmista elokuvastudioista mahdollistaa majoitus- ja cateringpalvelut sekä tuotannoissa tarvittavan välineistön ja työryhmän.
– Voimme auttaa myös rahoituksen hakemisessa sekä järjestää tarvittavia lupia, esimerkiksi kadun sulkemista varten. Olemme tarvittaessa konkreettisesti mukana tuotannossa alusta loppuun, Villilä Studioiden tuotantopäällikkö Timo Savunen selventää.

Vuonna 2003 toimintansa aloittanut Villilä on valtakunnallisesti tunnettu tv- ja elokuva-alalla. Muun muassa elokuvat FC Venus, Postia pappi Jaakobille ja kolme viimeisintä Risto Räppääjää on tuotettu Villilän avustuksella. Suurempien kuvausten lisäksi erilaiset dokumentit ja pienemmät hankkeet työllistävät studioita.
– Jokainen tuotanto on meille uusi projekti, jossa vanhoilla saavutuksilla ei ole merkitystä, Timo kertoo. Kameroiden sammuttua Villilä järjestää myös erilaisia tapahtumia elokuvavisailuista esittelykierroksiin.

Tervetuloa Villilään tekemään elokuvia!

Studioiden toiminnan päämääränä on kasvattaa audiovisuaalisen yritystoiminnan määrää ja laatua. Elokuva-alan edistyminen riippuu ihmisten yrittäjähenkisyydestä ja uskalluksesta.
– Täytyy olla rohkea ja ylpeä omista taidoistaan, Timo kannustaa. Villilä toivottaa tervetulleiksi tekijät niin Satakunnasta, muualta Suomesta kuin ulkomailtakin.

Satakunta tarjoaa hyvät puitteet elokuva-alalle. Kustannustasot ovat alhaisia ja ammattitaitoista työvoimaa löytyy. Timo kuvaileekin tilannetta lupauksia herättäväksi.
– Odotukset ovat positiiviset! Meiltä löytyy valtakunnan kärkiosaamista. Seuraavana tehtävänä onkin saada alueen tekijät tunnetuiksi ja rahoituksia heidän tuotantoihinsa.

Kaikki ei mene niin kuin elokuvissa

Tulevaisuuden taitajia ei tarvitse etsiä kaukaa. Sataedu kouluttaa Villilän tiloissa audiovisuaalisen alan osaajia. Kokemukset, esiintymishalu ja omanlaisensa maailma houkuttelevat opiskelijoita ja harrastajateatterilaisia vapaaehtoisiksi tuotantoihin. Usein kuvauksista on kuitenkin glamour kaukana, eivätkä työt suju aina ongelmitta.

– Kerran olimme kuvaamassa elokuvan viimeistä kohtausta Reposaaren maantiellä. Yhtäkkiä ottoon tarvittavat tuulimyllyt pysähtyivät. Oli kesäinen aamuyö ja koko porukka oli väsynyt rankan tuotannon jälkeen. Onneksi löysimme paikalla olleen vuosihuoltoa suorittavan henkilön, joka sai pyynnöstämme propellit jälleen pyörimään. Kiitokseksi annoimme hänelle Villilän lippiksen, ja kaikki olivat tyytyväisiä.

Vaikkei kaikki aina menekään kuten elokuvissa, on tuuri onneksi välillä mukana kuvauksissa.

 

Teksti Essi Keskitalo, kuvat Villilä studiot.